Provinciale Staten bespreken eikenprocessierups

Geschreven door op 12 juli 2019

Provinciale Staten heeft zich gebogen over de toenemende overlast van de eikenprocessierups en wat de rol van de provincie hierin is. Hierop wordt aangegeven dat het niet de rol van de provincie Utrecht is om landelijk een trekkersrol te vervullen. Het Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD) heeft van het Rijk de taak gekregen om volgend jaar nieuwe bestrijdingsmethoden te onderzoeken.

De provincie Utrecht bestrijdt de eikenprocessierupsen op de bomen die binnen het (N-wegen) beheer van de provincie vallen en richt zich momenteel met name op de bomen direct langs voet- en fietspaden. Daar waar ernstige klachten zijn, wordt er voorrang gegeven aan bestrijding, maar om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken worden de N-wegen in zijn geheel afgewerkt. Hier zijn in deze fase specialistische bestrijdingsploegen voor ingezet die de rupsen opzuigen en afvoeren.

Bij de provincie is een pilot gaande met het plaatsen van mezenkasten in de eikenbomen. Mezen zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De resultaten van de pilot moeten nog uitgewerkt worden. Deze uitkomsten worden ergens in het najaar verwacht, na het rupsenseizoen.


Current track

Title

Artist

Background