Raad discussieert over energiestrategie

Geschreven door op 26 mei 2020

Maandagavond besprak de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug de Regionale Energie Strategie (RES). Vooraf was al duidelijk dat de meningen in de beeldvormende raadsvergadering flink uiteen zouden lopen.

Het betreft een voorstel van de U16, een groep gemeenten plus de vier waterschappen in het gebied. Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede zijn twee van de U16-participanten. De U16 formuleerde een voorstel voor de provincie en het Rijk om de regionale energiebehoefte zelf te gaan opwekken, dit geheel in lijn met het klimaatakkoord.

De afgelopen dagen liepen raadsleden en anderen al warm via bijvoorbeeld Twitter, de tweets over met name de windmolens volgden elkaar in snel tempo op. In het raadsoverleg verwoordden enkele insprekers de bezorgdheid onder inwoners. Zoals over de hoogte en locatie van de windmolens en de gevolgen voor de natuur en het toerisme. Maar er was ook zorg en onvrede over de inspraakmogelijkheden van inwoners.

Het project behelst een groot aantal zonneweiden met zonnepanelen, daarnaast ook een grote hoeveelheid windmolens. Verdeeld over het gehele gebied van de 16 gemeenten. Voor zonneweiden is in de U16-regio 800 hectare nodig. Daarnaast zou er sprake zijn van windmolens van grote hoogte. En waar komen die windmolens dan, is een logische vraag. Geen van de gemeenten zit waarschijnlijk te wachten op dergelijke bouwsels. Daarnaast hebben Prorail en Rijkswaterstaat ook nog inbreng.

Doelstelling voor de regio is het opwekken van 1,8 terawattuur aan duurzame energie. Raadslid Sybe Streekstra (BVHlokaal) betoogde dat er geen sprake was van een democratisch proces. Verantwoordelijk wethouder Rob Jorg bestreed dat. Jorg legde ook uit dat er nog geen duidelijkheid is over de locaties van de windmolens. ‘Op de kaart ziet u bijvoorbeeld verschillende windmolens ingetekend in onze gemeente, maar er komen er echt maximaal twee in Utrechtse Heuvelrug’.

Er zijn geluiden dat de omgeving van Overberg ‘populair’ is voor plaatsing van windmolens. Zowel Veenendaal als Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug zouden aan dat gebied denken als het gaat om windmolens.

Desgevraagd beloofde wethouder Jorg Nationaal Programma Regionale Energiestrategie aan te dringen op een overzicht van de onderzoeken naar het effect van zonneparken op de biodiversiteit. Daar is nog te veel onduidelijkheid over. BVHl heeft nog een aantal onderwerpen die ze nader wil bespreken. De vragen worden deze week schriftelijk geleverd, zodat het college de antwoorden kan voorbereiden voor de voortzetting van de beeldvorming op 8 juni 2020.


Current track

Title

Artist

Background