Samenleving

Wethouder Gerrit Boonzaaijer opende onlangs de wasplaats in de Groene Tuinen in Driebergen. Het is de afsluiting van de ontwikkeling van dit duurzame bouwproject.

De nieuwbouwwijk aan de zuidzijde van Driebergen kent alleen gasloze voorzieningen. De woningen worden met vloerverwarming en luchtwarmtepompen verwarmd. De wijk is in alle opzichten duurzaam: de bouw, de energie en het waterbeheer.

Al het hemelwater komt in wadi’s (Water Afvoer Drainage Infiltratie) en natuurgebieden terecht. Om vervuiling te voorkomen, mogen er in de wijk geen auto’s worden gewassen. Bewoners kunnen nu gratis gebruik maken van de wasplaats. Geopend tussen acht uur ’s morgens en acht uur ’s avonds, wel zelf spullen meenemen.…

Nicole Recourt ‘bevrijdde’ zoals ze het zelf zegt haar moeder uit een tehuis. Op haar Facebook-pagina doet ze het hele verhaal uit de doeken. Bij 90 in de Regio vertelde de inwoonster van Overberg over de crowdfundingactie.

De familie had een prachtige plaats kunnen regelen in een particulier verzorgingstehuis. Door een opeenstapeling van omstandigheden en gebeurtenissen veranderde de hemel in een hel. De moeder van Nicole ging steeds verder achteruit. Half juni was de maat vol voor Nicole, ze besloot haar moeder in huis te nemen. Dat is pittig natuurlijk, hoe kun je een dementerende, oudere mevrouw goed verzorgen?

Moeder in het tehuis laten, zou tot een spoedig levenseinde leiden. Ze was de afgelopen maanden al zo achteruitgegaan. zowel geestelijk als lichamelijk.…

De kermis in Wijk bij Duurstede heeft niet tot extra problemen geleid. De bezoekers en exploitanten hielden zich goed aan de regels.

Burgemeester Iris Meerts via Twitter: ‘Alles is rustig en in goede sfeer verlopen. Gelukkig hield (bijna) iedereen zich aan de Covid-19 richtlijnen en was het niet te druk. Fantastisch dat we dit samen voor elkaar krijgen’. De kermis begon woensdag en eindigde afgelopen zondag. Bezoekers moesten zich kunnen identificeren, er was extra toezicht van politie en andere toezichthouders.

Er was vooraf scepsis over het evenement. Veel kermissen werden geannuleerd, naar schatting de helft van de geplande kermissen verdween van de kalender.…

Raadslid Marco Petri van Wijk bij Duurstede heeft vragen gesteld over de toegankelijkheid van recreatieve voorzieningen voor mindervaliden. Een ervaringsdeskundige wees het PCG-raadslid op de kwestie.

De mindervalide meldde dat iemand met een rolstoel of invalidefiets geen toegang heeft tot het recreatieveld aan de stadshaven. Ook constateerde hij dat mindervalide bezoekers die aankomen met een boot en aanleggen aan de steiger, de binnenstad niet kunnen bereiken en noodgedwongen op hun boot moeten blijven.

Petri vraagt het college de zaak te onderzoeken en zo nodig maatregelen te treffen om er iets aan te gaan doen.…

De bijeenkomsten over de toekomst van het stedelijk gebied Wijk bij Duurstede zijn goed bezocht. Afgelopen week waren er vijf sessies in de drie kernen.

Wat kan anders in uw buurt, dorp of stad? Wat mag zo blijven of wilt u beschermen? De Omgevingsvisie stedelijk gebied geeft de antwoorden. Begin dit jaar werd inwoners gevraagd via een vragenlijst mee te denken over de visie. Daaropvolgend waren er meedenksessies in de drie woonkernen van de gemeente.

Wethouder Hans Marchal: ‘Met de Omgevingsvisie willen we de basis leggen voor een duurzame toekomst. Voor elke kern bekijken we wat waardevol is, wat er ontbreekt en wat er moet veranderen voor de komende 10 tot 20 jaar.’…

Het is weer oppassen geblazen, het dievengilde is na een coronapauze weer actief. Ook in onze regio, zo klinkt het van verschillende kanten.

Toen Covid19 uitbrak, liep het aantal inbraken en andere criminaliteit terug. Dat is inmiddels verleden tijd. Zo waarschuwen de instanties nadrukkelijk voor woninginbraken. Zoals altijd in vakantietijd liggen de boeven op de loer.

Als u op vakantie gaat, zorg er dan voor dat dit niet al te duidelijk zichtbaar is. Bijvoorbeeld door de buren te vragen de gordijnen open en dicht te doen, hetzelfde geldt voor de verlichting. Als u een oprit bij uw huis heeft, is er misschien iemand in de straat die daar tijdelijk zijn auto plaatst. Dat geldt als u met vakantie gaat, maar ook bij een dagje uit.…

Sinds de corona-uitbraak besluiten veel mensen een huisdier te nemen. Vooral hondjes zijn populair. Instanties als dierenbescherming en dierenartsen waarschuwen niet te gemakkelijk te denken over het ‘nemen’ van een hond. Nu werken veel mensen thuis, dan is het heerlijk om tussendoor een rondje te wandelen met je viervoeter. Maar als je straks weer naar kantoor moet…. Bezint eer ge begint!…

Het aantal WW-uitkeringen in Midden-Utrecht daalde in juni met 0,1% tot 13.920 uitkeringen. Landelijk was de afname 0,2%, zo meldde uitkeringsinstantie UWV.

Gemeten over de periode vanaf februari nam de werkgelegenheid bij de dienstverlenende beroepen het sterkst af. Ook bij creatieve en taalkundige beroepen was er minder werk. Bij de pedagogische beroepen noteerde het UWV minder WW-gevallen. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal werkloosheidsuitkeringen in de regio met 19,6 procent.

Het aantal openstaande vacatures in Midden-Nederland bleef tussen half mei en half juni vrijwel gelijk. In vergelijking met de periode voor corona is het aantal vacatures met bijna een derde afgenomen. In de sector zorg en welzijn zijn er relatief veel vacatures.…

De gemeente Wijk bij Duurstede organiseert in juli een tweede ronde meedenksessies over de Omgevingsvisie Stedelijk Gebied. Vanwege corona is gekozen voor een aangepaste vorm.

Zowel online als offline gaan kleine groepjes van bewoners met elkaar in gesprek. Die gesprekken gaan over de uitdagingen voor de toekomst van de gemeente en de drie kernen Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Voor elk groepsgesprek is een maximum aantal deelnemers van 6 bewoners. Het is daarom noodzakelijk om vooraf in te schrijven. Bij elk gesprek is een gespreksleider aanwezig.

Meer informatie over data en tijden én hoe aan te melden, vindt u op de site van de gemeente Wijk bij Duurstede.…

Voetbalvereniging HDS won deze week de ‘helden-actie’. Dankzij het gewonnen geldbedrag installeert de club uit Leersum een gloednieuwe lichtinstallatie.

De actie zocht uitzonderlijke initiatieven die in de coronacrisis ontstonden. Helden van sportverenigingen die iets uitzonderlijks deden om anderen te helpen. HDS zette in samenwerking met de lokale Albert Heijn een gratis bezorgservice op voor mensen die zelf geen boodschappen konden doen.

Inwoners gaven via telefoon, mail of formulier een bestelling door. Vervolgens ging een team winkelen bij AH, de oudere jeugd bezorgde de boodschappen bij de mensen thuis. Het initiatief werd door de organisatoren bijzonder gewaardeerd, vandaar de eerste prijs.…


Current track

Title

Artist

Background