Samenleving

Het college van Utrechtse Heuvelrug wil voorkomen dat beginnende financiële problemen van inwoners uitgroeien tot problematische schulden. Daarom start de proefcampagne ‘Vroeg in actie’.

Doel is vroegsignalering van schuldsituaties. Vanaf september gaan medewerkers van de Sociale Dorpsteams en de Regionale Sociale Dienst bij inwoners op bezoek. Dit gebeurt als er signalen van woningcorporaties of water- en energiebedrijven komen over een betalingsachterstand. Het team helpt inwoners vervolgens met advies en praktische inzet.

Wethouder Hans Waaldijk: ‘Het begint vaak met een kleine achterstand. De ervaring leert dat deze al snel op kan lopen tot een hogere schuld. Zonder hulp of ondersteuning kan het moeilijk zijn om hier uit te komen.’…

Kopers van nieuwbouwhuizen betalen steeds meer voor een vergunning. In 2020 stegen de kosten voor de bouwleges gemiddeld met 2,4%, zo blijkt uit een landelijk onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Wie een woning in Wijk bij Duurstede laat bouwen, betaalt dit jaar bijna 11 procent meer dan vorig jaar. In Utrechtse Heuvelrug bleven de legeskosten gelijk, maar wel duidelijk hoger dan bijvoorbeeld in Wijk. Uitgaande van een bouwsom van 170.000 euro betaal je in Utrechtse Heuvelrug € 5.259, in Wijk bij Duurstede ‘slechts’ € 4.545.

Ook bij verbouw is Wijk bij Duurstede goedkoper, daar betaal je voor een vergunning bij een verbouwing ter waarde van 10.000 euro aan leges 312 euro. Eenzelfde klus in Utrechtse Heuvelrug kost 415 euro aan leges.…

De gemeente Wijk bij Duurstede hanteert sinds deze maand een nieuwe werkwijze voor het registeren van gevonden voorwerpen. Centraal daarin staat het registratiesysteem iLost.

Vindt u iets, breng het dan naar het Huis van de Gemeente. De gemeente registreert het dan in iLost. U kunt het ook thuis bewaren en zelf een melding maken in de tool. Als u iets verloren heeft, kunt u zelf iLost raadplegen en kijken of het door iemand gevonden en gemeld is.

Steeds meer gemeenten en organisaties maken gebruik van de  zoekmachine. Daardoor is het veel gemakkelijker om een verloren voorwerp terug te vinden. Al honderdduizenden ‘happy losers’ vonden dit jaar een gevonden voorwerp terug via de succesvolle tool iLost.…

Geleidelijk starten de activiteiten van Utrechts Landschap weer op. Daarbij is de afweging steeds wat mogelijk is gezien de coronasituatie.

Een aantal van de infocentra is weer open voor publiek. De vrijwilligers kijken er naar uit om weer bezoekers te ontvangen, maar van te voren inschrijven is wel noodzakelijk. Ook een aantal excursies in de provincie start weer. Zoals de excursies in het Amerongse Bos, de Blauwe Kamer, Kasteel Loenersloot en Park Vliegbasis Soesterberg.

Aanstaand weekend zijn er rondleidingen in kasteel Loenersloot (vrijdag en zaterdag), een fietsexcursie Militaire Historie op zaterdag en een bijenexcursie in Harmelen op zondag 16 augustus. U vindt alle opties in het activiteitenoverzicht op de site van Utrechts Landschap.…

Van 7 tot en met 13 september vindt de Week van Lezen en Schrijven plaats, voorheen bekend als de Week van de Alfabetisering.

Stichting Leven en Schrijven kiest bewust voor de naamsverandering, de nieuwe naam is toegankelijker en dekt de lading beter. Het is de zestiende keer op rij dat deze week georganiseerd wordt. Tijdens de week vraagt de organisatie samen met honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland.

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet.…

Waterleidingbedrijf Vitens signaleert een sterke toename van het watergebruik. Het bedrijf vraagt inwoners om zuinig te zijn.

Vitens is verantwoordelijk voor het drinkwater in vijf provincies, waaronder Utrecht. Door de droogte is de stand van het grondwater flink gedaald, vooral in hoger gelegen zandgebieden. Daar komt nu het extra gebruik als gevolg van de hittegolf bij. Het meergebruik loopt op tot soms wel 50 procent, zo constateert de drinkwaterleverancier.

Als we niet minderen, zal Vitens de druk in de leidingen moeten verminderen. Het kan er zelfs toe leiden dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt. Stop met niet noodzakelijk gebruik, is de oproep. Zoals het sproeien van de tuin en het vullen van zwembadjes.…

Wethouder Gerrit Boonzaaijer opende onlangs de wasplaats in de Groene Tuinen in Driebergen. Het is de afsluiting van de ontwikkeling van dit duurzame bouwproject.

De nieuwbouwwijk aan de zuidzijde van Driebergen kent alleen gasloze voorzieningen. De woningen worden met vloerverwarming en luchtwarmtepompen verwarmd. De wijk is in alle opzichten duurzaam: de bouw, de energie en het waterbeheer.

Al het hemelwater komt in wadi’s (Water Afvoer Drainage Infiltratie) en natuurgebieden terecht. Om vervuiling te voorkomen, mogen er in de wijk geen auto’s worden gewassen. Bewoners kunnen nu gratis gebruik maken van de wasplaats. Geopend tussen acht uur ’s morgens en acht uur ’s avonds, wel zelf spullen meenemen.…

Nicole Recourt ‘bevrijdde’ zoals ze het zelf zegt haar moeder uit een tehuis. Op haar Facebook-pagina doet ze het hele verhaal uit de doeken. Bij 90 in de Regio vertelde de inwoonster van Overberg over de crowdfundingactie.

De familie had een prachtige plaats kunnen regelen in een particulier verzorgingstehuis. Door een opeenstapeling van omstandigheden en gebeurtenissen veranderde de hemel in een hel. De moeder van Nicole ging steeds verder achteruit. Half juni was de maat vol voor Nicole, ze besloot haar moeder in huis te nemen. Dat is pittig natuurlijk, hoe kun je een dementerende, oudere mevrouw goed verzorgen?

Moeder in het tehuis laten, zou tot een spoedig levenseinde leiden. Ze was de afgelopen maanden al zo achteruitgegaan. zowel geestelijk als lichamelijk.…

De kermis in Wijk bij Duurstede heeft niet tot extra problemen geleid. De bezoekers en exploitanten hielden zich goed aan de regels.

Burgemeester Iris Meerts via Twitter: ‘Alles is rustig en in goede sfeer verlopen. Gelukkig hield (bijna) iedereen zich aan de Covid-19 richtlijnen en was het niet te druk. Fantastisch dat we dit samen voor elkaar krijgen’. De kermis begon woensdag en eindigde afgelopen zondag. Bezoekers moesten zich kunnen identificeren, er was extra toezicht van politie en andere toezichthouders.

Er was vooraf scepsis over het evenement. Veel kermissen werden geannuleerd, naar schatting de helft van de geplande kermissen verdween van de kalender.…

Raadslid Marco Petri van Wijk bij Duurstede heeft vragen gesteld over de toegankelijkheid van recreatieve voorzieningen voor mindervaliden. Een ervaringsdeskundige wees het PCG-raadslid op de kwestie.

De mindervalide meldde dat iemand met een rolstoel of invalidefiets geen toegang heeft tot het recreatieveld aan de stadshaven. Ook constateerde hij dat mindervalide bezoekers die aankomen met een boot en aanleggen aan de steiger, de binnenstad niet kunnen bereiken en noodgedwongen op hun boot moeten blijven.

Petri vraagt het college de zaak te onderzoeken en zo nodig maatregelen te treffen om er iets aan te gaan doen.…


Current track

Title

Artist

Background