‘U vraagt, wij draaien?!’

Written by on 22 januari 2020

Ironisch of niet, soms word je als welwillend nieuwsmedium zelf onderwerp van nieuws. “Het is nog lang niet zeker dat lokale omroep Regio90 ook na 2020 een vergunning krijgt”, kopt het AD/Utrechts Nieuwsblad naar aanleiding van kritische uitlatingen vanuit de lokale politiek in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Jens de Langer, Eindredacteur en programmamaker 90 in de Regio

De teneur is dat gemeenschapsgeld niet bedoeld is om plaatjes te draaien. Een kritische, maar terechte stelling. De taak van een lokale publieke omroep is om inwoners te informeren over lokaal nieuws en dito aangelegenheden. Zéker nu de landelijke overheid taken heeft gedelegeerd aan gemeentelijke overheden, is lokale journalistiek urgenter geworden om de plaatselijke democratie te waarborgen.

Tegelijkertijd verschraalt het media-aanbod in de regio. Het aantal huis-aan-huisbladen krimpt en slechts de grote titels blijven over. De pluriformiteit neemt zienderogen af. De eerlijkheid gebiedt ook te stellen dat met de opkomst van internet en sociale media het verdienmodel voor traditionele media onder druk staat.

Vergrootglas

Met het aflopen van de lokale omroep licentie van Regio90 in 2020, alsmede de recente aanvraag om het uitzendgebied uit te breiden naar Rhenen (die inmiddels is ingetrokken, red), is de omroep onder een vergrootglas komen te liggen. Het laat zich raden dat het imago geen gunstige factor is. Dat geldt voor de lokale omroep in het algemeen, maar helaas ook nog steeds voor Regio90 in het bijzonder.

Natuurlijk valt niet te ontkennen dat de lokale omroep die sinds 1993 uitzendt vanuit Leersum van oudsher een achtergrond heeft die past in de traditie van vele lokale omroepen. Tot enkele jaren geleden was het toenmalige Radio 90FM een omroep die vooral opleefde rond het jaarlijkse Bloemencorso in Leersum. Verder draaide het bij de zender om muziekprogramma’s die doorgaans weinig binding hadden met de streek. Uitzondering was radiomaker Evert Wybenga, die de lokale journalistiek verdienstelijk voor zijn rekening nam. Een taak die na zijn overlijden in 2018 lang maar moeizaam – en deels – in te vullen bleek.

Wie de omroep echter in de afgelopen tweeënhalf jaar met belangstelling heeft gevolgd, kon een andere ontwikkeling ontdekken. Met de komst van enkele nieuwe vrijwilligers is er een andere wind gaan waaien, waarbij de focus nadrukkelijker is komen te liggen op het brengen van lokaal en regionaal nieuws. De radiozender heeft een andere signatuur gekregen, met van maandag tot en met vrijdag elk half uur regionieuws. Op een nieuwe website toont de omroep dagelijks nieuwsberichten uit de streek en sinds een jaar is Regio90 via Ziggo, KPN en Caiway in alle huiskamers van de gemeenten Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug te zien op televisie.

Nieuw hoofdstuk

Het moet allemaal nog veel beter, er is nog een heleboel werk te verzetten. Het gaat immers niet vanzelf. Maar het goede nieuws is dat Regio90 met recente aanwas van enkele vrijwilligers in de komende maanden een aantal flinke stappen vooruit gaat zetten. Dat nieuwe hoofdstuk begint op maandag 3 februari. Het fors uitgebreide actualiteitenprogramma 90 in de Regio, dat sinds een jaar wekelijks op maandagavond wordt uitgezonden, begint dan in een nieuwe opzet: voortaan is het programma vier dagen in de week te beluisteren op 90FM, de radiozender van de omroep. Elke maandag tot en met donderdag, van 18:00 tot 20:00, richten de zes makers zich op nieuws, actualiteiten, sport, zorg en welzijn, politiek en ondernemerschap in de regio. Het programma, met dagelijks interviews en reportages, is – net zoals andere radioprogramma’s – bovendien terug te luisteren via de uitzending-gemist pagina van de Regio90 website.

Eind februari start bovendien een nieuwe samenwerking van start met Stichting Culturele Regio, in de vorm van een wekelijks cultuurprogramma. In dit radioprogramma, op zaterdagmorgen van 9:00 tot 11:00 uur, wordt aandacht besteed aan alles wat de streek rijk is: kunst, literatuur, monumenten, haute cuisine en meer.

Als klap op de vuurpijl wordt burgemeester Naafs op zijn wenken bediend, want per heden is Regio90 ook weer vertegenwoordigd bij het wekelijkse persgesprek van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het lijkt wel: U vraagt, wij draaien. Toch krab ik mij even achter de oren, want wat mag je eigenlijk verwachten van een lokale omroep in transitie? Gezien de beschikbare budgetten kan Regio90 zich geen betaalde krachten veroorloven. Een team vrijwilligers de verantwoordelijkheid geven om lokale journalistiek te bedrijven is een behoorlijke opgave. Vrijwilligers en verplichtingen vanuit continuïteitsoogpunt vormen onderling een spanningsveld, ondanks het feit dat vrijwilligheid niet gelijk is aan vrijblijvendheid. En de schoen blijft wringen, want voor de gemeente Wijk bij Duurstede heeft de omroep nog geen politiek correspondent klaar staan.

Toch is er hoop. Want hoewel nieuwe vrijwilligers niet in conservenblik bij de supermarkt verkrijgbaar zijn, zet de omroep het werk aan verbetering onverminderd voort. Wordt vervolgd.

 

Regio90 staat open voor opinie-artikelen. Voorzie uw verhaal van minimaal 300 woorden, s.v.p. van een korte omschrijving van uzelf, uw functie, de organisatie namens wie u schrijft en in welke hoedanigheid. Insturen kan per email aan ons redactie-mailadres, onder vermelding van “opinie”.

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background