Urgentie huisvesting vrijwillige brandweerlieden Utrechtse Heuvelrug

Geschreven door op 12 april 2019

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft besloten om vrijwilligers voor de brandweerposten in de gemeente aan te wijzen als bijzondere doelgroep. Daardoor kunnen zij onder voorwaarden met urgentie in aanmerking komen voor een huurwoning in de gemeente. Met dit besluit wil de gemeente onder meer de toestroom van jongeren binnen de vrijwillige brandweer stimuleren.

Het instellen van een bijzondere doelgroep is mogelijk op grond van de huisvestingsverordening voor de verdeling van sociale huurwoningen. Vanuit het uitgangspunt ‘samenwerken aan veiligheid’ vindt de gemeente het belangrijk dat de brandweerkorpsen in alle dorpen van de gemeente over voldoende vrijwillige brandweerlieden beschikken om de taken blijvend uit te kunnen voeren. Daarom investeert de gemeente onder andere in de jeugdbrandweer om zo de toestroom van jongeren te bevorderen.

Desondanks blijft de werving van vrijwilligers voor enkele vrijwillige brandweerposten in de gemeente achter. Een belangrijke reden is dat vooral jongeren afhaken. Jongeren verhuizen naar een andere gemeente, door het beperkte aanbod van sociale huurwoningen en de lange wachttijd. Daarmee kunnen ze geen vrijwilliger meer zijn van een van de korpsen in Utrechtse Heuvelrug, omdat ze binnen 4 minuten op de kazerne moeten kunnen zijn.

Wethouder Wonen Rob Jorg: “Ik ben blij dat we hiermee kunnen bijdragen aan de werving van vrijwilligers voor de brandweerkorpsen in onze dorpen. En ik hoop dat er snel weer voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn voor de brandweer in onze gemeente”.


Meer om te lezen

Current track

Title

Artist

Background