Utrechtse Heuvelrug een dure gemeente

Geschreven door op 25 mei 2020

Inwoners van Utrechtse Heuvelrug zijn jaarlijks relatief veel kwijt aan woonlasten. Wijk bij Duurstede is goedkoper, althans: voor huishoudens van twee of meer personen.

Recent verscheen de jaarlijkse Atlas van de Lokale Lasten, een uitgave van COELO. Dit onderzoeksbureau is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en verricht onderzoek naar economische en financiële aspecten van decentrale overheden.

COELO hanteert bij het bepalen van de woonlasten de totaalsom van onroerend zaakbelasting (OZB), rioolheffing en afvalstoffenheffing, uitgaande van een woning van gemiddelde waarde. De eventuele heffingskorting wordt daarop in mindering gebracht. Zo ontstaat een goed vergelijkend beeld.

Woningeigenaren met huishoudens van twee of meer personen betalen in Utrechtse Heuvelrug dit jaar 1005 euro, eenpersoonshuishoudens zijn 887 euro kwijt. In Wijk bij Duurstede zijn de woonlasten 910 euro, maar opvallend genoeg betalen eenpersoonshuishoudens hier evenveel als twee- of meerpersoonshuishoudens. In onze provincie zijn Bunschoten, Nieuwegein en vooral Veenendaal duidelijk goedkoper. Een Veenendaals tweepersoonshuishouden betaalt dit jaar 609 euro aan woonlasten.

Ook huurders in Utrechtse Heuvelrug betalen relatief veel. Eenpersoons bewoning betekent € 470 aan woonlasten, meerpersoonshuishoudens komen op een totaal van 587 euro. In Wijk bij Duurstede betalen huurders aanmerkelijk minder: € 252, ongeacht de grootte van het huishouden.

De lokale woonlasten over geheel Nederland zijn volgens COELO in vergelijking met 2019 met 5 procent gestegen, zo meldt de Atlas van de Lokale Lasten.

Bron: Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO).


Meer om te lezen

Current track

Title

Artist

Background