Utrechtse Heuvelrug tekent Green Deal Duurzame Zorg

Geschreven door op 1 februari 2019

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft besloten de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’ 2.0 te ondertekenen. Zorginstellingen zijn een belangrijke partner van de gemeente in de samenwerking voor een gezonde samenleving. Zorginstellingen zijn ook grootverbruikers van energie, water, voedsel, grondstoffen en vervoer. Er is samen nog veel milieuwinst te behalen, aldus de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn zorginstellingen verantwoordelijk voor circa 6% van de zakelijke CO₂-uitstoot. Door energiebesparing, energieneutraal bouwen, afvalscheiding en elektrisch vervoer kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan het halen van de klimaatambities.

Provincie-brede aanpak
Utrechtse Heuvelrug voert de Green Deal samen met andere gemeenten, provincie Utrecht en zorginstellingen in Utrecht uit. De Green Deal 2.0 is een vervolg op de Green Deal Duurzame Zorg uit 2015. Het doel is dat alle Utrechtse gemeenten en grotere zorginstellingen zich aansluiten bij deze aanpak om zorginstellingen in de provincie te verduurzamen.

Milieuthermometer Zorg
Gemeenten sluiten gezamenlijk één samenwerkingsovereenkomst met de zorginstelling. Hierin spreken zij af dat de zorginstelling een certificaat van de Milieuthermometer Zorg gaat halen. De Milieuthermometer Zorg is een milieumanagementsysteem dat een duurzame bedrijfsvoering stimuleert en borgt. Gemeenten ondersteunen de zorginstelling in het werken met de Milieuthermometer. Ze bieden de zorginstelling adviesuren van experts en organiseren een kenniscommunity, waarin zorginstellingen van elkaar kunnen leren.

Ondertekening Green Deal op 6 maart
Op 6 maart ondertekent gemeente Utrechtse Heuvelrug samen met andere Utrechtse gemeenten, de provincie Utrecht en enkele zorginstellingen de Green Deal. Tijdens de bijeenkomst vertellen Utrechtse zorginstellingen ook hoe zij werken aan verduurzaming. De bijeenkomst vindt plaats bij Altrecht in Zeist en is voor iedereen te bezoeken, zo meldt Utrechtse Heuvelrug.


Current track

Title

Artist

Background