Valse kentekenplaten leidden naar drugslab in Overberg

Written by on 20 maart 2020

De politie heeft woensdag in Overberg een drugslab voor de productie van amfetamine ontdekt. Een 51-jarige man uit Overberg is aangehouden. Een gespecialiseerd team van de politie, de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), is begonnen met het ontmantelen van het drugslab.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kwamen het lab op het spoor nadat ze eerder die dag in een bestelbus allerlei spullen aantroffen die ook gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. Ze roken bovendien een sterke chemische lucht in de auto.
De agenten controleerden de bestelbus omstreeks 10.00 uur in Nieuwer ter Aa, omdat ze vermoedden dat de bus valse kentekenplaten voerde. Dat vermoeden bleek juist en bij de controle van het chassisnummer bleek ook dat de bus eerder dit jaar in Waddinxveen was gestolen. De 51-jarige bestuurder van de bus werd aangehouden. Na het aantreffen van de spullen die gebruikt kunnen worden bij de productie van synthetische drugs kregen de agenten het vermoeden dat de man mogelijk betrokken was bij een drugslaboratorium.

Omstreeks 14.30 uur gingen agenten de woning van de verdachte in Overberg binnen. Vanuit de lucht verleende een politiehelikopter ondersteuning met overzichtsbeelden. In één van de bijgebouwen op het perceel trof men een op dat moment een niet in werking zijnd amfetaminelaboratorium aan. Specialisten van het LFO kwamen ter plaatse om, voorzien van persoonlijk beschermingsmiddelen, het eerste onderzoek te doen.

Volgens het LFO is het een groot lab. Met de nog aangetroffen grondstoffen zou de productie van zeker 2.000 kilo amfetamine mogelijk zijn. Hoeveel er in het verleden geproduceerd is, is nu nog niet duidelijk. Een lid van het LFO beschreef de aangetroffen situatie kort en krachtig als “asociaal smerig”. Het laboratorium stond blank met een centimeters hoge chemische vloeistoflaag. En ook de grote vijver in de tuin was kennelijk gebruikt als afvoerputje van het chemisch afval. De gemeente gaat na het ontmantelen van het lab kijken wat de schade aan het milieu is.


Current track

Title

Artist

Background