Verkopen? Ja! Koeheuvels? Nee!

Written by on 3 juli 2020

De bodem van de schatkist is niet alleen in zicht, de bodem is ook nog ’s leeg. De financiële situatie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is zorgwekkend.

De zwart zaad-gemeente zoekt naar bezuinigingsmogelijkheden en extra inkomsten. In Maarn lazen de inwoners het bericht over de verkoopplannen van wethouder Gerrit Boonzaaijer. Regio90 sprak met winkelend publiek en peilde de stemming.

Natuurlijk was er kritiek, maar ook begrip: ‘Het college doet haar uiterste best’. En: ‘Logisch dat er onderzocht wordt wat de gemeente kan verkopen’. Ook de volkstuinen en de Koeheuvels in Maarn worden genoemd, maar dat gaat iedereen te ver.

Het gebied de Koeheuvels bestaat uit een open zandverstuiving, afgewisseld door heideplantjes en jeneverbesstruiken. Het is een restant van een oorspronkelijk veel groter stuifzandgebied met heide. Eeuwenlang graasden hier schapen. Daarna groeide het gebied in snel tempo dicht. Op dit moment werkt men aan herstel van het van oorsprong open en gevarieerde heide- en stuifzandterrein.

In de afgelopen decennia leverde ook de gemeente een bijdrage aan het herstel van het prachtige gebied, onder meer door er een schaapskudde te laten grazen. Omdat er geen goede afrastering is, gaat het om een kudde met een heuse herder. En hond natuurlijk. Diezelfde gemeente moet het gebied nu vooral met rust laten, vinden de inwoners.


Current track

Title

Artist

Background