Verzet tegen komst windmolens

Written by on 28 mei 2020

De mogelijke komst van windmolens stuit op steeds meer verzet. De enorme hoogte is een heet hangijzer, maar de vraag is ook of de gemeenten de turbines echt nodig heeft om de doelstellingen te behalen.

Maandag werd er in de raad van Utrechtse Heuvelrug gesproken over de regionale energie strategie. De gemeenten en waterschappen verenigd in de U16 stelden de RES op om zo te kunnen voldoen aan de oplegde klimaatdoelstellingen.

Er is vooral discussie over de mogelijke plaatsing van windmolens. Omdat er in onze regio niet zoveel wind is, zouden de windmolens erg hoog moeten worden. Het zou gaan om bouwwerken tot 250 meter hoogte.

De CDA-fractie voelt sowieso niets voor plaatsing van hoge windmolens. De klimaatdoelstellingen kunnen volgens de partij ook op een andere manier bereikt worden. Naast windmolens voorziet de energiestrategie van de U16 ook in de komst van grote zonneweides, voor Utrechtse Heuvelrug naar schatting zo’n 55 hectare. BVHlokaal is mordicus tegen de plannen en vindt dat er onvoldoende inspraak is geweest.

Er zijn berichten dat de buurgemeenten Woudenberg en Veenendaal evenals Utrechtse Heuvelrug denken aan windmolens in de regio Overberg. De inwoners van het Heuvelrugdorp zijn hier niet blij mee.


Current track

Title

Artist

Background