Wethouder Marchal laakt windmolenpubliciteit

Written by on 14 augustus 2020

Regionale media verspreidden vorige week nieuws over de plaatsing van windturbines in Wijk bij Duurstede. Het radioprogramma 90 in de Regio sprak met wethouder Hans Marchal over de berichtgeving.

De informatie was gebaseerd op de site ‘resinbeeld’, een platform met info over de invulling van de Regionale Energie Strategie. Zij claimen meer te weten over de plannen, een aantal regionale media nam het nieuws klakkeloos over. Zonder wederhoor, de gemeente is niet gevraagd of de info klopt. Niet door resinbeeld, ook niet door de bewuste media. Marchal vindt dat niet correct: ‘Feiten worden verdraaid, er wordt mist verspreid. Er was geen navraag bij ons.’

Wat de bewuste site als ‘waarheid’ hanteert, herkent de wethouder totaal niet. Marchal: ‘Ik zou die informatie maar met een flinke korrel zout nemen. Ze suggereren bijvoorbeeld dat er windmolens bij Sandenburg zouden komen. Ik dacht: wat is dit voor een onzin? Er zijn weleens wat onderzoeken gedaan, maar hun conclusies zijn kletskoek. Eerst wilde ik niet reageren, maar ik voelde me nu wel gedwongen om via Twitter te zeggen dat het fakenews is’, zegt Marchal.

De berichten leidden tot commotie in de dorpen en vragen van burgers. De wethouder: ‘De gemeente kreeg vragen of we de waarheid misschien achterhouden. En dat is natuurlijk volstrekt niet waar’.


Current track

Title

Artist

Background