Wijk is bijzonder, wat is uw highlight?

Written by on 10 juni 2020

Wijk bij Duurstede was de afgelopen dagen trending op social media. Dat zou geen verrassing mogen zijn, want de vestingstad heeft veel te bieden.

De reden van de recente media-aandacht was de uitspraak van Femke Halsema, maar er is alle reden om Wijk te bezoeken. Zo werd Wijk in 2017 door Zoover uitgeroepen tot meest idyllische plaats van Nederland, de inwoners snappen wel waarom.

Zo is er de geschiedenis van de stad. In de tijd van de Romeinen liep de noordelijke grens, de limes, dwars door Wijk bij Duurstede. Daar waar de Rijn de Lek wordt, stond het Romeinse castellum Levefanum.

Dorestad, zoals Wijk bij Duurstede vroeger heette, was in de vroege Middeleeuwen een van de belangrijkste handelsplaatsen van Noordwest-Europa. Ook de Vikingen kwamen hier graag ‘shoppen’, ook al hadden we toen nog geen Peperstraat, Klooster Leuterstraat of Markt.

De stad kreeg in 1300 stadsrechten, het kasteel Duurstede en de stadsmuur met stadspoorten en versterkingstorens stammen ook uit deze tijd. Beroemde schilders vonden hun inspiratie in Wijk bij Duurstede. Zoals Jacob van Ruisdael die prachtige luchten bij ‘De Molen van Wijk bij Duurstede’ schilderde.

De gemeente roept inwoners op om een top 10 van highlights samen te stellen. Wat maakt voor u Wijk zo uniek? Mail het naar communicatie@wijkbijduurstede.nl of reageer via Twitter of Facebook.


Current track

Title

Artist

Background