Zoektocht naar Utrechtse foto’s Tweede Wereldoorlog

Geschreven door op 27 november 2019

De komende tijd worden de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog bij elkaar gezocht uit onder meer beeldbanken, archieven, de collecties van zo’n 50 historische kringen en 35 lokale musea. Ook wordt het publiek opgeroepen om eigen foto’s aan te dragen. Alle foto’s van het dagelijks leven tijdens de oorlog zijn welkom.

Commissaris van de Koning Hans Oosters: “Tegenwoordig sturen we elkaar foto’s van alles en iedereen en hebben we altijd een camera op zak. We communiceren meer en meer in beelden. Heel erg van nu dus om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in foto’s te vertellen. Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomsten van deze zoektocht.”

Een selectiecommissie presenteert op 15 januari 2020 de 50 meest aansprekende foto’s. Vervolgens mag het publiek de 25 beelden aanwijzen die namens de provincie worden ingezonden naar de nationale campagne. Het beeldproject “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s” vormt een onderdeel van de viering 75 jaar Vrijheid. Het wordt in opdracht van Platform WO2 uitgevoerd door het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.


Current track

Title

Artist

Background