Muziek voor Allerzielen in Maartenskerk Doorn

Muziek voor Allerzielen in Maartenskerk Doorn

Op Allerzielen gedenken veel mensen hun overleden geliefden. Het is een dag om bloemen op hun graf te leggen of een kaars voor hen aan te steken. Zo bevestigen we onze verbondenheid met hen, over de grens van de dood. Muziek kan daarbij helpen. Muziek geeft een bedding aan ons verdriet en gemis. Muziek kan deuren openen die je zelf niet kunt vinden, deuren naar jezelf en deuren naar de overledene.

Op zaterdagmiddag 2 november (Allerzielen) bent u van harte uitgenodigd om in de Doornse Maartenskerk te komen luisteren naar de Musicalische Exequien (Muzikale rouwplechtigheden) van Heinrich Schütz vanaf 16.30 tot 17.30 uur. Hij schreef dit werk in 1636 voor de uitvaart van zijn vriend, graaf Heinrich II von Reuß. Schütz verwerkte daarin alle 22 Bijbelteksten en passages uit Lutherse kerkliederen, die Reuß op zijn grafkist had laten graveren. In het eerste deel horen we een afwisseling van passages voor 6 solisten en 6-stemmig koor. Deel twee is een dubbelkorig motet. Deel drie vormt de spectaculaire climax: een vijfstemmig koor zingt een Duitse versie van de lofzang van Simeon, terwijl een favorietkoor, bestaande uit “de overleden ziel” en twee engelen, de tekst “zalig zijn de doden” ten gehore brengt. Al met al een indrukwekkend en troostrijk werk. Daarnaast klinkt onder meer het motet Weint nicht um meinen Tod van Johann Bach (1604-1673), een oudoom van Johann Sebastian Bach. De muziek wordt uitgevoerd door de Vespercantorij Nicolaïkerk (Utrecht), waarin ook enkele Doornse zangers meezingen. Medewerking verlenen onder meer Constance Allanic (viola da gamba), Berry van Berkum (orgel), en vocale solisten, onder wie Paulien van der Werff (sopraan), David Cohen (altus) en Bram Trouwborst (bas). Het geheel staat onder leiding van cantor-organist Ko Zwanenburg.

De uitvoering vindt plaats in het kader van de serie Muziek in het kerkelijk jaar, georganiseerd door de Raad van Kerken Doorn. Inlichtingen: bert.cozijnsen@gmail.com. Direct aansluitend op het concert van 2 november is tot 21 uur gelegenheid om in de Maartenskerk kaarsen te branden in herinnering aan overleden dierbaren. Als opmaat voor het concert geeft musicoloog Rens Bijma een lezing over Heinrich Schütz en zijn Exequien. Hij laat daarbij veel afbeeldingen zien en muziek horen. Donderdag 24 oktober, 20.00-21.45 uur. Koningshof, Kerkplein 1 in Doorn. Vrijwillige bijdrage (richtlijn € 6). Lezing en concert zijn los van elkaar bij te wonen!

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven