Teleurgestelde oranje-fan Toon van Ooik doet oproep: “Hang ook vlaggetjes op!

Teleurgestelde oranje-fan Toon van Ooik doet oproep: “Hang ook vlaggetjes op!

AUSTERLITZ – In sommige steden zijn hele straten volgehangen met oranje-parafernalia vanwege het aankomende EK. Maar de oranjekoorts lijk op veel plekken ook minder te heersen. In kleinere dorpen zoals Austerlitz is het zoeken naar huizen die versierd zijn met oranje vlaggetjes en spandoeken. Tot grote teleurstelling van Toon van Ooik (74), oranjefan in hart en nieren. Zijn eigen huis valt op door de oranje tuinkabouters en een spandoek met Hup Holland Hup. “Ik kom vanwege de leeftijd niet meer zo makkelijk een trappetje op, maar vroeger was de hele straat oranje hier.”

Weinig versiersels

Van Ooik vindt het erg jammer dat het EK minder lijkt te leven en denkt dat de pandemie een oorzaak is. Mensen maken zich zorgen en zijn niet in een feeststemming. “En daarom zijn er zo weinig versiersels op straat.” Zijn buurman wilde nog last-minute online iets bestellen voor het huis, maar kon slechts 30 meter oranje vlaggetjes krijgen. “Gelukkig heb ik alles bewaard op zolder.”

Hippietijd

Zijn hele leven lang is hij al voetbalfan, net als de rest van zijn familie. Hij is geboren en getogen in Austerlitz. “Iedereen kent mij hier en ze noemen me een markant figuur.” Zijn ouderlijk huis ligt een steenworp verderop. Vroeger keek het hele gezin Van Ooik vaak voetbal en er werd keihard geschreeuwd bij een doelpunt. “Toen ik wat meer interesse kreeg voor de meisjes werd het voetballen minder. Ik ben echt van de flowerpower en ging als hippie met mijn handdoek en gevulde pukkel liftend naar het Vondelpark. Dat was een fantastische tijd, ik voelde me zó vrij.”

Maar de liefde voor het voetbal was terug toen Nederland het EK in 1988 won. “Ik keek die finale tegen Duitsland en toen we wonnen… Dat vrije gevoel uit mijn hippietijd kwam weer helemaal terug. We gingen toen met vlaggen de straat op en dat gaf zo’n boost.”

En sindsdien is hij oranjefan. Misschien wel de grootste oranjefan van Austerlitz. “Het begint hier echt al te kriebelen. Ik volg alle wedstrijden en als ze winnen wordt het een feestje hier.”

Outfitje scoren

Zijn vrouw Joke heeft er minder mee. Ze kennen elkaar van de disco in Driebergen en zijn 46 jaar getrouwd. “Zij is meer van zwemmen en van kabouters. Ik ben zelf gek van indianen, PSV en natuurlijk van het Nederlands elftal.” Zijn zoon Karel (35) heeft het voetbalvirus wel geërfd. “Ik ga binnenkort met hem een outfitje scoren. Ik had op zolder nog een oranje shirt uit 1988 liggen, maar die kan ik helaas niet meer vinden.”

Maar gaan we het EK weer winnen net zoals in 1988? “Ik schat de kansen goed in. De voorrondes komen we gemakkelijk door en we gaan zeker de finales halen. Dat moet gewoon.”

Van Ooijk wil ook nog een oproep doen aan alle mensen om ook massaal achter oranje te gaan staan. “Mensen, hang ook vlaggetjes op in je tuin, maak het gezellig. Daar worden we allemaal vrolijk van.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven