Drie bosvarkens Landgoed Zuylestein omgekomen bij noodweer Leersum

Drie bosvarkens Landgoed Zuylestein omgekomen bij noodweer Leersum

Het noodweer van vrijdag heeft drie bosvarkens van Landgoed Zuylestein het leven gekost. Een van hen werd geraakt door de bliksem, twee biggen zijn onder een boom terechtgekomen.

Het is verschrikkelijk”, zegt Josse Haarhuis, eigenaar van Buitengewone Varkens. “Je bouwt een relatie op met je dieren en dan tref je ze zo aan, dat doet wel wat met je.” De bosvarkens die wroeten, scharrelen en luieren op het landgoed in Leersum, werden vrijdag overvallen door het noodweer. Hun leefgebied werd totaal verwoest door de valwind en regen. “De hokken liggen plat, de voeropslag is verpletterd door omgevallen bomen”, vertelt Haarhuis. Naast de drie overleden varkens zijn er ook nog eens twee zwaargewond geraakt.

Het landgoed en de moestuinwinkel van het landgoed zijn voorlopig gesloten voor bezoekers. Het bos op Zuylestein is op dit moment te gevaarlijk. Op het landgoed zijn het Sterrenbos en de 17eeuwse moestuin weggevaagd. Eigenaar Jemima de Brauwere zat afgelopen vrijdag in de tuin van het landgoed toen het gebeurde. “Je weet niet wat je overkomt, door de herrie en de storm hadden we niet gehoord dat het hele sterrenbos is platgegaan. Dan kom je buiten en zie je hoe het landgoed erbij ligt, het was echt verschrikkelijk. Alsof je in een nare droom zit.”

Zo’n storm komt natuurlijk nooit goed uit, maar voor de Brauwere is het op dit moment extra zuur nu er net weer een heleboel versoepelingen zijn aangekondigd. “Het voelt zo oneerlijk. Net nu de dingen weer normaal worden. We waren bezig met het organiseren van activiteiten in de moestuin zoals diners, rondleidingen en cursussen. Er moet heel wat gebeuren wil je weer een beetje op niveau zijn. De graanoogst en de moestuin zijn deels verwoest. Als je straks slakroppen te koop ziet met gaten er in weet je dat het van ons komt.”

Daarnaast moet het landgoed zich aan verschillende regels houden, omdat het een rijksmonument is. “We hebben een instandhoudingsplicht. Dat geldt niet alleen voor de gebouwen, maar ook voor het park. Dat is ongeveer 50 hectare aan gebied wat we moeten bijhouden. We kunnen niet zoals natuurmonumenten kijken hoe de natuur het zelf weer oppakt. Wij moeten alles weer in oude staat terug zien te brengen.” De Brauwere hoopt dat er financiële hulp komt, om het landgoed en het bos weer in originele staat terug te brengen. Er is namelijk geen noodfonds voor.

De bosvarkens worden de komende tijd goed in de gaten gehouden. “Alle dieren worden dagelijks gevoerd en gecheckt door vrijwilligers. We moeten nog even afwachten wat voor impact dit op ze heeft. We zijn blij met de hulp die we nu hebben gekregen, zodat we de varkens zo snel mogelijk in veiligheid hebben kunnen brengen. Dit is pas het begin, we zijn veel materialen kwijt, we zijn dieren kwijt. Het heeft grote impact op onze dieren, onze vrijwilligers en ons bedrijf.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven