Voice-winnaar Jim van der Zee uit Driebergen: ‘Ik heb geen haast meer.’

Voice-winnaar Jim van der Zee uit Driebergen: ‘Ik heb geen haast meer.’

Eindelijk mag hij weer: Jim van der Zee is terug op het podium. Volgend weekend treedt de winnaar van The Voice of Holland 2018 op bij het Cultuurfestival in Doorn. Later die week staat hij ook in hometown Driebergen op de planken. Zoals voor veel artiesten was ook voor de nu 26-jarige Jim van der Zee 2020 een zwaar jaar. Zijn theatertournee werd meerdere keren gecanceld en dus ging hij aan de slag als fietsende pakketbezorger. Ook renoveerde hij de badkamer in zijn ouderlijk huis in Driebergen. Afgelopen zomer kon Jim na 7 jaar eindelijk zijn studie aan het conservatorium in Amsterdam verzilveren met een diploma. De noodgedwongen ‘pauze’ zorgde ook voor een nieuwe stijl, een ander uiterlijk én weer volop zin in muziek maken.

 

 

Even terug…  Jim was een hele gewone jongen uit Driebergen. Hij hield van de natuur en speelde in de bossen rond het dorp. Op zijn zevende kreeg hij zijn eerste gitaar en speelde jarenlang klassieke muziek op hoog niveau. Al snel wist Jim wat hij wilde worden: muzikant. En van de gewone jongen uit Driebergen werd de toen 23-jarige Jim van der Zee in 2018 plotsklaps een nationale superheld, rockster, idool… Hij won de finale van The Voice of Holland. Met het liedje Vincent van Don McLean uit 1971 en de hulp van coach Anouk Teeuwe. Met zijn opvallend lage, donkere stem (de vergelijking met Johnny Cash en Bob Dylan is snel gemaakt) en zijn eigen uitvoering van beroemde liedjes zoals Feeling Good van Nina Simone en I’m on fire van Bruce Springsteen won hij in de finale van zangeres Samantha Steenwijk.  De prijs: een platencontract en een auto. En eeuwige roem. Toch? “Jongens, vergeet mij maar gewoon even. Ik heb gewoon minder haast nu.”

Jim woont al een aantal jaar in Amsterdam. Komt hij nog vaak in Driebergen?

“Jazeker. Mijn ouders wonen daar nog en ik kom er dus regelmatig. Zeker in de afgelopen anderhalf jaar. Ik heb flink geklust daar. Ik heb de badkamer aangepakt en een paar dakramen geplaatst. Ik ben wel handig, ja. Maar je leert het vooral door gewoon te doen en ik zoek alles gewoon op via YouTube. Daar staat alles, dus ook hoe je badkamers moet verbouwen.”

Je bent geboren in Schoonhoven en vanaf je derde in Driebergen komen wonen. Goede herinneringen?

“Je zat daar dichtbij de natuur en dat vond ik erg leuk. Ik zat op de vrije school en daar waren we ook veel bezig met de natuur en met je handen werken. Ik kijk er wel positief op terug hoor. Vanaf mijn zevende ging ik op gitaarles bij Nanno Wildeman, die woonde bij ons in de straat. Ik ben toen 10 jaar bezig geweest met klassieke gitaarmuziek. Dat is een heel ander verhaal dan wat ik nu doe natuurlijk. Ik kan wel zeggen dat ik folk, blues, jazz en country speel, maar dat zegt dan niet meer zoveel. Ik hou niet zo van genres eigenlijk. Ik ben voor mijn studie aan het conservatorium naar Amsterdam verhuisd en woon daar nog steeds. De grotere steden hebben in vergelijking met Driebergen wel meer sfeer en cultuur. Dat mistte ik daar wel een beetje, die eigen identiteit. Er wonen in Driebergen vooral veel jonge gezinnen met kinderen.”

Daar kan het Cultuurfestival Heuvelrug dan wat verandering in brengen. Je bent naast Loïs Lane de hoofdact hè?

“Ja, het is voor de eerste keer weer met mijn band. We gaan vooral covers spelen op een hele eigenzinnige manier. Veel Bob Dylan-nummers, maar ook liedjes van Bill Withers en Leonard Cohen. Daar heb ik de laatste tijd vooral interesse in en haal ik veel plezier uit. Ik kan die Cohen- of Johnny Cash-stem wel opzetten en de liedjes precies zo naspelen, maar daar word ik niet meer blij van. Ik wil het echt iets van mezelf maken. Het begint gelukkig weer een beetje op gang te komen. Mensen zijn nog steeds wel wat terughoudend, maar we zijn er bijna. Ik ga binnenkort ook een tournee doen met het Noordpool Orkest en Elske DeWall waarin we de titelsongs van de James Bond-films gaan doen.”

Maar afgelopen jaar werd je dus van muzikant ineens fulltime klusser?

“Nou ja, die hele muziek kwam natuurlijk stil te liggen. Ik was bezig met een theatertour van mijn album, maar ook dat werd gecanceld. Op wat vreemde online optredens na hadden we niet meer zoveel te doen. En ik geef geen les ofzo, dus je moet toch wat te doen hebben. Je kunt dan al je spaargeld er doorheen jagen of een baantje nemen.”

Het Algemeen Dagblad kopte in januari dat je ongelukkig werd van muziek en bijkluste als pakketbezorger? Doe je dat nog steeds?

“Oh, dat artikel… Ja, dat was wel beetje overtrokken hoor. Stukjes uit dat interview werden overgenomen door Hart van Nederland en Shownieuws. Ze schreven dat ik theatershows heel vervelend vind, maar dat is helemaal niet zo. Ik speel al 10 jaar professioneel muziek en ik vond de noodgedwongen pauze door corona gewoon wel even fijn. Het is altijd goed als je ergens heel lang in zit om ook even gas terug te nemen. Ook al vond ik die corona-tijd ook heel zwaar hoor, net als iedereen. Het was echt wel confronterend om jezelf maar de hele dag te moeten vermaken. Ik zat al snel de hele dag thuis een beetje naar een scherm te kijken. Daar werd ik best ongelukkig van. Daardoor kreeg ik wel steeds meer zin om weer muziek te maken. En ook om een eigen stijl te ontwikkelen. Dat is een proces waar ik nog in zit. Ik kan nu wel weer rondkomen van de muziek en hoef er geen baantje meer bij te hebben. Het lijkt me trouwens wel leuk om ook muziekles te gaan geven binnenkort.”

Heb je nog veel contact met je coach of andere kandidaten van The Voice of Holland?

“We hebben nog een paar keer een reünie gehad. Maar dat houdt ook een keer op. Ik vind dat overigens ook niet heel erg hoor. We hebben toen een maand heel intensief contact gehad natuurlijk, maar dat stopt een keer. Ook met Anouk heb ik geen contact meer. Mensen vragen mij heel vaak: zou je nog met iemand willen samenwerken? Maar ik wil dat helemaal niet, haha! Ik wil gewoon graag liedjes zingen waar ik achter sta en ik doe dat net zo graag op een klein podium zoals in Doorn of Driebergen als ergens in een tv-programma.”

Kom je ooit terug naar Driebergen?

“Ik heb wel behoefte aan de natuur. Dus die wil ik wel weer gaan opzoeken.  Ik weet nog niet of dat in Nederland is. Driebergen is vast ook heel duur geworden. Ik surf veel de laatste tijd en zou graag een tijdje in de buurt van de zee willen wonen. Bijvoorbeeld aan de kust in het noorden van Spanje.”

Je werd bekend met het zingen van liedjes van artiesten die vaak al dood zijn. Volg je de muziek van nu nog?

“Jazeker, ik volg de zangeres Billie Eilish best wel de laatste tijd. Ik vind het wel tof waar zij heen gaat met haar muziek. Ze heeft echt een nieuw geluid. Voor de rest luister ik veel naar indie-achtige artiesten zoals Mac DeMarco. Mijn eerste album met eigen nummers was heel erg terug naar een stijl van vroeger. En dat doen eigenlijk al heel veel artiesten zoals Douwe Bob, Waylon en Danny Vera. Er zijn maar weinig muzikanten eigenlijk echt innoverend. Dat zit gewoon niet zo in onze cultuur. Blijkbaar is dit een beetje de norm. Maar ik wil geen liedjes meer schrijven die een kopie zijn van het verleden. Ik wil iets doen van deze tijd en als ik dat niet vind dan doe ik het liever niet. Dat is voor mij een zoektocht die nog bezig is en dat is een lang proces.”

Ben je veranderd in het afgelopen jaar?

“Ik had altijd kort haar en geen baard en nu heb ik dat allemaal wel. Dus ik zie er wel wat anders uit. Er komen binnenkort nieuwe foto’s op mijn website. Na de The Voice kom je heel erg in een rollercoaster en daar zit ook heel veel haast in. Zo van: ik heb nu publiciteit, ik heb nu aandacht, ik moet het nu doen, zo snel mogelijk en nu zoveel mogelijk  geld verdienen. Ik heb nu zoiets van: Jongens, vergeet mij maar gewoon even. Misschien kom ik over 5 jaar met iets heel anders. Of misschien komt het over een jaar al of wellicht zie ik zelfs morgen al het licht. Ik heb minder haast. Ik heb tijdens die corona-pauze even kunnen terugkijken op mijn carrière. Je realiseert je dan wat je aan het doen was en ik kan nu meer luisteren naar wat ik wil en wat ik juist niet wil.”

Zaterdag 25 september staat Jim van der Zee met zijn band op het gratis Cultuurfestival Heuvelrug in Doorn. Reserveren is verplicht. Op vrijdag 1 oktober speelt hij een akoestisch concert in zijn hometown Driebergen.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven