Derde uitreiking Hans Nijhofprijs aan Cothenaar Pieter Jaspers

Derde uitreiking Hans Nijhofprijs aan Cothenaar Pieter Jaspers

De Hans Nijhofprijs is zaterdag 25 november jl. voor de derde keer uitgereikt. De prijs is een initiatief van Stichting Culturele Regio. Kunstenaars uit de drie gemeenten sturen hierbij werken in, waarbij het winnende stuk wordt aangekocht. Cothenaar Pieter Jaspers won met zijn schilderij van Kasteel Rhijnestein. ‘Met de prijs stimuleren we samen de zichtbaarheid van kunst in de openbaarheid. Na eerdere schenkingen aan de Utrechtse Heuvelrug en Rhenen, is dit stuk aan de gemeente Wijk bij Duurstede geschonken,’ geeft wethouder Jeroen Brouwer aan.

De prijs is vernoemd naar voormalig wethouder Hans Nijhof
De prijs is vernoemd naar de vroegere wethouder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Hans Nijhof. Met zijn steun en een subsidie ontstond de prijs.
Beter samenwerken en de verbinding zoeken op het gebied van kunst en cultuur zetten wethouders Karin Oyevaar (Utrechtse Heuvelrug), Dick Poortinga (Rhenen), en Jeroen Brouwer (Wijk bij Duurstede) graag voort. ‘Kunst en cultuur hoort bij onze lokale DNA. Dat zien we terug van de beroemde Fibula uit Dorestad tot de Molen van Van Ruysdael. Met deze prijs moedigen de gemeenten de regionale kunstenaars aan, die hun werk kunnen tonen aan het publiek,’ bekijkt wethouder Brouwer.

Cothenaar Pieter Jaspers winnaar
Uit inzendingen van kunstenaars uit de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Wijk bij Duurstede won Pieter Jaspers met zijn schilderwerk van kasteel Rhijnestein. Er was nog een plaatselijke winnaar: Karin Boers uit Wijk bij Duurstede won de derde prijs met een zicht op de Lek.
De jury, bestaande uit cultuurcoaches, kunstenaars, een vertegenwoordigers van Stichting Culturele Regio, beoordeelde de werken. Brouwer: ‘De Stichting koopt jaarlijks het winnende kunstwerk aan en schenkt het op toerbeurt aan een van de gemeenten. Zo stimuleert de stichting de zichtbaarheid van kunst in de openbaarheid. Dit jaar gaat het winnende kunstwerk naar onze gemeenschap.’

De Hans Nijhofprijs is een aanmoediging voor plaatselijke kunstenaars
De jury zag dit jaar de kwaliteit van de ingezonden stukken weer toenemen. Uiteindelijk koos zij dus voor het schilderij van Jaspers. De winnaar werd bekend gemaakt in de Orangerie van Landgoed Sandenburg. Volgens Brouwer een passende omgeving. “De Heuvelrug is vanaf de IJstijd belangrijk geweest voor veel ontwikkelingen van de regio. Dat is terug te zien in alle drie de gemeenten en in de honderden jaren kunst en cultuur uit onze regio. Met de Hans Nijhofprijs blijven we samen al die kunstenaars aanmoedigen,” eindigt de wethouder.

Bron: Gemeente Wijk bij Duurstede

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven