Actie Utrechts Landschap voor molens succesvol: ‘We hebben al 90 procent van het geld opgehaald’

Actie Utrechts Landschap voor molens succesvol: ‘We hebben al 90 procent van het geld opgehaald’

De actie van Utrechts Landschap om geld in te zamelen voor de stilstaande molens verloopt goed. Begin 2022 werden vijftien molens stilgezet vanwege problemen met de lasnaden van de roeden. De wieken van deze molens hebben allemaal een nieuw wiekenkruis nodig. In totaal kost dat bijna 2 miljoen euro. De provincie Utrecht betaalt de helft van de kosten voor de restauratie. De andere helft moet komen uit fondsen en crowdfunding.

Het is een enorme klus om zo’n groot bedrag bij elkaar te sprokkelen, zegt Florian Hupkes van Utrechts Landschap. “Voor ons als Stichting De Utrechts Molens hebben we nog nooit voor zo’n grote uitdaging gestaan. We zijn blij en trots dat we in zo’n korte tijd al veel geld binnen kregen. We zitten op dit moment in de laatste fase. We hebben nog 150.000 euro nodig om de restauratie van alle molens te kunnen betalen. Dat klinkt als veel geld, maar op een bedrag van 2 miljoen zitten we echt op de goede weg.”

Stichting De Utrechts Molens is een zelfstandige stichting met een eigen werkplan en begroting. De molens zijn eigendom van de stichting, het beheer en de belangenbehartiging worden uitbesteed aan Utrechts Landschap.

Molens zijn toch iets bijzonders, we merken dat het veel met mensen doet.

Utrechts Landschap verwacht dat de eerste zes molens dit jaar gerestaureerd kunnen worden. “We hebben al 90 procent van het bedrag binnen om alle vijftien molens uiteindelijk te kunnen repareren. Naast het geld van de provincie hebben we geld proberen te verzamelen bij verschillende fondsen en door middel van crowdfunding, maar ook een aantal molenaars hebben hun best gedaan om geld in te zamelen. Molens zijn toch iets bijzonders, we merken dat het veel met mensen doet, daarom wordt er ook veel gedoneerd”, zegt Hupkes.

Lees ook: Utrechts Landschap komt met opknaplijst voor molens: ‘Hopelijk kan ik bij een andere molen meedraaien, zodat ik mijn vaardigheden niet verleer’

In november vorig jaar maakte Utrechts Landschap bekend in welke volgorde de vijftien molens worden opgeknapt. De molens staan inmiddels al een jaar stil en de molenaars die laag op de lijst staan zullen dus nog even geduld moeten hebben. Voor de molenaars heeft stilstand veel gevolgen, zegt Utrechts Landschap. “Ze zien hun passie tot stilstand komen en er kan kennis verloren gaan als molenaars weggaan en er geen opvolger is. Bovendien komt er minder publiek naar de molens, want een stilstaande molen is veel minder interessant om te bekijken. We gunnen het ze van harte dat de molens snel weer allemaal gaan draaien.”

Binnenkort wordt de aanvraag voor de restauratie van de eerste molens op de opknaplijst bij de aannemer gedaan. “We hopen dat ze dit voorjaar gaan starten met de eerste molen, maar hoe de planning eruitziet weten wij ook niet precies. Als we al het geld eenmaal hebben, betekent dat niet dat alle molens binnen een paar maanden gerestaureerd zijn. Er zijn nog meerdere molens in Nederland die gerestaureerd moeten worden en er is een enorm tekort aan materialen. We moeten achteraan in de rij aansluiten en het kan zijn dat de aannemer zegt: wij kunnen nu niet leveren. Daar hebben we mee te dealen.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven