Demonstratie verloopt rustig en gemeente Wijk neemt nieuwe maatregelen

Demonstratie verloopt rustig en gemeente Wijk neemt nieuwe maatregelen

Wijk bij Duurstede neemt extra maatregelen na verschillende incidenten rond de asielopvang in het stadje. Er komen bijvoorbeeld extra agenten en boa’s om toezicht te houden. Ook is er een screening gedaan op potentiële overlastgevers. Veertien asielzoekers zijn inmiddels weg uit de opvang.
Maandag kreeg de gemeente meerdere meldingen van problemen bij de opvang. Zeker een groep van vijf mensen heeft voor grote overlast gezorgd. Zo is er winkeldiefstal gepleegd en werd er een inbraak gedaan in een caravan. Daarnaast heeft ook iemand de fietstassen van een inwoner leeggeroofd, is er een meisje lastiggevallen en stelden een aantal mannen zich intimiderend op naar buurtbewoners. “Dit kan natuurlijk niet”, reageert wethouder Wil Kosterman. “Hier willen we onze inwoners niet aan blootstellen.” Na de incidenten zijn drie asielzoekers opgepakt.
De via Facebook aangekondigde demonstratie verliep rustig en gemoedelijk
Om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen liet de gemeente alle asielzoekers in de opvang doornemen. Vier mensen werden aangemerkt als potentiële overlastgevers, zeven waren zogeheten veiligelanders. Dat zijn asielzoekers uit landen die door de Nederlandse overheid als veilig worden gezien. Samen met de drie die gisteren werden aangehouden zijn ze overgedragen aan het COA. Zij keren niet meer terug in de sporthal in Wijk bij Duurstede.
Naast de screening heeft Wijk bij Duurstede ook andere maatregelen genomen om de veiligheid rondom de opvang te kunnen garanderen. Zo lopen er vanaf vandaag extra boa’s in de stad, die samenwerken met de politie en vragen kunnen beantwoorden van inwoners. Ook komen er vier extra politieagenten in Wijk bij Duurstede, die zowel overdag als ’s nachts worden ingezet. Daarnaast zijn 24 uur per dag tien beveiligers aanwezig in en om de sporthal. Ook is afgesproken dat mensen uit veilige landen niet in Wijk bij Duurstede worden opgenomen. De wethouder laat weten dat er na maandagavond geen incidenten meer zijn gemeld. “Maar dat betekent niet dat het ook niet gebeurt”, zegt ze.
Een cameraploeg voor het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede doet verslag van de onrust in de stad
De op Facebook aangekondigde demonstratie die gisteravond plaatsvond is rustig en gemoedelijk verlopen. Een kleine 100 mensen stond vanaf 16.00 uur in de middag tot een uur of 21.00 op het plein bij het gemeentehuis. Ook waren er veel nieuwsgierige buurtbewoners die een kijkje kwamen nemen. Politie en boa’s waren aanwezig, maar er zijn geen incidenten geweest. De gemeente heeft op korte termijn meerdere nieuwe informatiebijeenkomsten gepland voor mensen die vragen hebben.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven