Druktemonitor voor de Utrechtse Heuvelrug: Is er nog wel plek?

Druktemonitor voor de Utrechtse Heuvelrug: Is er nog wel plek?

Veel Nederlanders gaan dit jaar (weer) op vakantie in eigen land. Goed nieuws voor de Utrechtse Heuvelrug zou je denken, want met een jaarlijkse toegevoegde waarde van 131 miljoen euro en 1390 voltijdbanen is recreatie en toerisme één van de belangrijkste economische sectoren in de gemeente. Met de druktemonitor van het Regionaal Bureau voor Toerisme kan iedereen nu van tevoren checken of het bij een trekpleister druk gaat worden. 

Nasera Elfring van het Regionaal Bureau voor Toerisme op Utrechtse Heuvelrug: “De vakantieparken zitten vrij vol. Dus als je nu nog een paar weken een huisje wilt boeken op de Utrechtse Heuvelrug dan wordt dat lastig. Een paar nachtjes in een hotel is nog wel mogelijk.” Volgende week begint ook de zomervakantie in deze regio. “En we verwachten ook dat mensen uit de Randstad straks deze komt op komen. Onze regio moet het dan vooral gaan hebben van de vele dagjes uit en horeca-bezoek. Op onze website staat een druktemonitor, dus je kunt van tevoren checken of het bij een trekpleister druk gaat worden.”

Druktemonitor bij de trekpleisters van de Utrechtse Heuvelrug: het valt nog mee

En hoe druk is het dan bij de vakantieparken? Bij Molecaten Park Landgoed Ginkelduin in Leersum zit het eigenlijk vol. “We worden veel gebeld en moeten eigenlijk steeds nee verkopen. Er is tussendoor nog wel een kampeerplekje vrij voor 2 of 3 dagen, maar dat is toch niet wat de meeste mensen nu zoeken.”

Met de oplopende besmettingscijfers is het ook nog onduidelijk of een vakantie in het buitenland wel door kan gaan. Morgen krijgt Nederland naar alle waarschijnlijkheid code rood van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control, het Europese RIVM). Kun je dan nog snel iets boeken op de Heuvelrug? Bij een aantal vakantieparken en campings krijgen we direct de voicemail: of we later terug willen bellen vanwege de drukte. Op vakantiepark De Krakeling in Zeist nemen ze wel op. Er zijn nog een paar plekjes. “Maar pas in augustus. Veel mensen hebben ruim van tevoren hun vakantie geboekt bij ons. Ook in juni was het al veel drukker dan normaal. We moeten echt puzzelen om nog een plekje te vinden, zowel in een huisje als op onze camping.”

Het lunapark bij Austerlitz

Trekpleisters

Bij de speeltuin en het lunapark in Austerlitz zijn de zweefmolen en de botsauto’s weer goed warmgedraaid na een maandenlange stilstand. Eigenaar Hugo van Kolfschoten: “Het weer gooit nu wel wat roet in het eten, maar ik heb goede hoop. Straks als ook hier in de regio de vakanties beginnen verwacht ik dat het best druk gaat worden. Naast de vaste bezoekers zie ik ook veel nieuwe mensen, dus ik heb het idee dat een vakantie hier nu populairder is dan voorheen. Daarnaast is het bij de grotere pretparken toch ook een heel gedoe met online reserveren. Bij ons zijn de attracties alleen voor kinderen tot 12 jaar, dus we draaien op volledige capaciteit. Er kunnen nu maximaal 650 bezoekers tegelijk naar binnen. Vooral in het weekend is het druk en dan kan het zijn dat je zelfs even 10-15 minuten in de rij moet wachten.”

Qua grootte is het lunapark in Austerlitz dan ook niet te vergelijken met de Efteling. Op het moment van schrijven sta je in het sprookjespark in Kaatsheuvel al bijna 1,5 uur in de rij voor de achtbaan Baron 1898. Dat komt vooral door de beperkte capaciteit van de attracties vanwege de 1,5 meter afstandsregel. “De verwachting is dat het de hele zomer erg druk blijft in de Efteling. De mensen weten ons massaal weer te vinden.”

Wil je de drukte bij de topattracties vermijden? Nasera Elfring: “Op onze website vind je fiets- en wandelroutes die van de drukte af gaan, zodat je in alle rust kunt genieten van de natuur. De Grebbelinie is prachtig en er is een leuk bezoekerscentrum. Ook de kleinere, lokale musea zijn de moeite waard en nog minder ontdekt door de massa. Bij het Nationaal bomenmuseum in Doorn kun je bijvoorbeeld ook een tijdsslot reserveren, zodat je op je gemak kunt rondlopen.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven