Offroad-scootmobielroute Leersum blijft voorlopig dicht

Offroad-scootmobielroute Leersum blijft voorlopig dicht

De nieuwe scootmobielroute bij het Leersumse Veld blijft voorlopig gesloten. Door de valwind van 18 juni j.l. is er grote schade ontstaan aan de bossen rond Leersum. “Ook het gebied waar de scootmobielroute doorheen loopt is helaas nog dicht” zegt boswachter Corien Koreman van Staatsbosbeheer.

Initiatiefnemer van de nieuwe route, Bob Hartog van Dorpsnetwerk Leersum, is teleurgesteld: “Dit is natuurlijk heel erg jammer. Er zijn weinig van dit soort routes door de bossen voor mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel. De schade aan het pad zelf lijkt gelukkig mee te vallen, maar de volledige route van 10 km is helaas nog niet begaanbaar.”

Dit gebied rond Leersum is nog steeds afgesloten vanwege de gevaarlijke situatie in de bossen

De scootmobielroute wordt geplaagd door tegenslagen. Eerst was er vertraging door de coronapandemie en nu door de schade van de valwind. “Het zit inderdaad niet mee…. Maar de pilotfase is gelukkig nu verlengd tot eind juli. Geïnteresseerden kunnen in deze periode gratis een speciale scootmobiel lenen om de route uit te testen. Ik hoop dat de volledige route na dit weekend weer toegankelijk wordt.”

Peter van de Rovaart: “De route is best avontuurlijk… Ik ben een paar keer vastgelopen op een helling.”

Best avontuurlijk

Peter van de Rovaart en Bert Schoemaker van de Scootmobielclub Veenendaal hebben de route eerder al uitgetest. Peter: “De eerste keer was het behoorlijk avontuurlijk. Ik ben een paar keer vastgelopen op een helling. Ik moest zelfs uitstappen om de scootmobiel een heuveltje op te dauwen, maar dat kan niet iedereen.” Peter is namelijk zelf niet afhankelijk van een scootmobiel. “Ik ben eigenlijk meer een nordic-walker. Ik loop met mijn stokken vele routes door het hele land.” Voor de scootmobielclub organiseert hij de toertochten, is secretaris én verkeersregelaar.

Speciaal toegangshek bij het startpunt van de scootmobielroute (foto: Scootmobielclub Veenendaal)

Bert Schoemaker is voorzitter van de club en al 20 jaar afhankelijk van zijn scootmobiel. Samen met zijn vrouw (zij op de fiets) maakt hij regelmatig lange tochten. “Wel op verharde (fiets)paden. Ik heb een aanhanger waar mijn scootmobiel zo in gereden kan worden. Maar zo’n route door het bos is natuurlijk wel extra bijzonder. Ik ben met mijn eigen scootmobiel de route gaan rijden. Die kan wat sneller en daardoor kon ik bij een heuveltje een aanloop nemen. Het is een mooie route. Je kan lekker koekeloeren en vogeltjes kijken.”

Bert Schoemaker test de scootmobielroute (foto: Scootmobielclub Veenendaal)

Scootmobiel met rupsbanden

De route is aangepast naar aanleiding van de testresultaten uit de pilotfase. Zo is het mulle zand verstevigd met houtsnippers. Toch is de route niet voor elke scootmobiel geschikt. Bob Hartog: “Met de scootmobiel die je vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) vergoed krijgt ga je het niet redden. De scootmobiel die nu ter beschikking wordt gesteld is speciaal gemaakt voor routes door het bos. In wandeltempo kun je dan de route van 10 km rijden. Maar je moet niet van de route afwijken, dan kom je geheid vast te zitten. Ik ben zelf ook niet gebonden aan de scootmobiel, dus als ik vast kom te zitten kan ik eruit springen. Als je met je eigen scootmobiel komt is dat op eigen verantwoording.”

Om de route te testen heeft Bob Hartog vele modellen scootmobielen getest. “We hadden er zelfs één met rupsbanden. Magnifiek is dat. Die kan ook offroad.” Het is eigenlijk net als met elektrische fietsen. Eerst waren die alleen voor oudere mensen en nu heeft iedereen er één. “Steeds meer mensen die niet afhankelijk zijn van een scootmobiel maken er weleens een ritje in. Ook jongeren. Er worden zelfs wedstrijden gehouden met offroad rijden door de bossen.”

Deze route is dus ook geschikt voor mensen die niet perse afhankelijk zijn van een scootmobiel, maar voor wie 10 km wandelen te veel gevraagd is. “Je kan dan gewoon mee met een flinke wandeling terwijl je lekker zit en rustig vogeltjes kan kijken.” Bob Hartog hoopt dat na de pilotfase en de laatste aanpassingen de route begin september eindelijk officieel geopend kan worden.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven