Fietscrossbaan Leersum mag toch blijven, gemeente gaat gedogen

Fietscrossbaan Leersum mag toch blijven, gemeente gaat gedogen

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft besloten om de fietscrossbaan in Leersum te gedogen. Ook de eerder opgelegde dwangsom is ingetrokken. De spanningen over het voortbestaan van de baan lopen al sinds december, maar zijn nu dus achter de rug.
Initiatiefnemer Daniel Reincke is ontzettend blij met dit nieuws. Hij legde de baan in mei 2021 aan voor kinderen om op te fietsen. “Vorige week werd ik gebeld door burgemeester Frits Naafs met het nieuws dat de baan voor onbepaalde tijd gedoogd wordt. Fantastisch nieuws voor heel Leersum. Hij vertelde dat hij net het gedoogbeleid had ondertekend, dus hij wilde hem even op de hoogte stellen van het goede nieuws, het zit erop”.

De aanhouder wint

Het verkrijgen van een gedoogbeleid ging niet zonder slag of stoot. Er ging een dwangsom aan vooraf en veel inwoners uit Leersum hebben zich laten horen om aan te geven dat de fietscrossbaan moest blijven. “Het is te zot voor woorden, dat een paar hobbels op een braak terrein zo’n poppenkast moet opleveren. De aanhouder wint altijd zeggen we in Leersum altijd”, zegt Reinkce.
Er werden in totaal 1000 handtekeningen verzameld, waarvan 500 fysieke handtekeningen. De gemeente geeft in de brief aan dat de petitie ervoor heeft gezorgd dat de gemeente inzag dat het initiatief op veel draagvlak kan rekenen van de bewoners van Leersum.
Veel mensen in Leersum zijn de straat op gegaan om handtekeningen te verzamelen, verteld Daniel Reincke. “Doordat we gezamenlijk de schouders eronder hebben gezet, kijk ik er echt met een heel goed gevoel op terug. Het heeft gezorgd voor verbroedering in Leersum en dat was bijzonder om mee te maken.”

Maatschappelijk belang

De crossbaan moest in eerste instantie weg omdat er geen omgevingsvergunning voor aangevraagd is en daarnaast is het in strijd met de gebruiksvoorschriften van het bestemmingsplan Leersum Buitengebied. De gemeente noemt de fietscrossbaan een maatschappelijk belang voor lokale jeugd. “Wij komen tot de conclusie dat de belangen om de fietscrossbaan te gedogen zwaarder wegen dan de belangen die onze gemeente heeft bij onmiddellijke handhaving van het bestemmingsplan.”
Daniel Reincke wil ervoor zorgen dat de communicatie tussen burgers en gemeente gemakkelijker kan worden. “Als iemand anders een mooi initiatief heeft, wil ik voorkomen dat het op deze manier zou lopen. Het moet laagdrempeliger worden om in contact te komen met de gemeente om te controleren of een initiatief dat je hebt wel of niet zou mogen.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven