Kinderboerderij ‘t Woelige Nest klaar met gedumpte konijnen: ‘De dieren overleven het meestal niet’

Kinderboerderij ‘t Woelige Nest klaar met gedumpte konijnen: ‘De dieren overleven het meestal niet’

Kinderboerderij ‘t Woelige Nest in Driebergen is het zat. De laatste jaren worden er steeds vaker konijnen op de kinderboerderij gedumpt. “Mensen denken misschien dat dit een geschikte plek is om je konijn achter te laten, maar wij kunnen de dieren niet opvangen en meestal overleven ze het dumpen niet.”

Op het moment dat er een onbekend konijn gevonden wordt moet meteen de dierenambulance worden ingeschakeld, zegt Wendy Appel van Kinderboerderij ‘t Woelige Nest. “Wij hebben zelf geen plek om extra konijnen op te vangen. Daarnaast hebben konijnen veel territoriumdrift, dus als er een indringer in het konijnenverblijf komt vallen ze het konijn meteen aan. We hebben wel eens meegemaakt dat het gedumpte konijn uit elkaar getrokken in het konijnenverblijf lag. Dat is natuurlijk afschuwelijk voor het konijn zelf, maar ook voor de vrijwilliger die het de volgende ochtend aantreft.”

En als de konijnen de indringer niet aanvallen, kan het alsnog misgaan, legt Appel uit. “Er is een keer een mannetjeskonijn bij de vrouwtjes in de ren gezet door mensen. Binnen een paar werken hadden we tien kleine konijntjes. Die moeten allemaal eten, een schoon hok en hebben medische zorg nodig. Daar hebben wij de ruimte en het geld niet voor. Dan moeten we ze verkopen en als ze niet verkocht worden moeten we ze laten inslapen. Dat is natuurlijk vreselijk.”

Stijging gedumpte huisdieren

Bij Dierenambulance de Heuvelrug zijn ze niet blij met deze ontwikkelingen. “We zien het aantal gedumpte huisdieren enorm stijgen. Voor ons is dat dramatisch, want we hebben het al druk genoeg met ons dagelijkse werk. De gedumpte konijnen bij de kinderboerderij zorgen voor ons weer voor een extra ritje, wat eigenlijk niet onze taak is”, zegt Folkert Nijboer van de Dierenambulance de Heuvelrug.

‘De konijnen overleven het niet door de stress, dan moeten we ze laten inslapen’

 

De gedumpte konijnen zien er soms op het eerste gezicht goed uit, maar als de dierenambulance het dier onderzoekt, blijkt het vaak gewond of zijn er lichaamsfuncties uitgevallen door de stress van het dumpen. Nijboer: “De konijnen overleven het niet door de stress, dan moeten we ze laten inslapen. Dat is harstikke sneu voor de dieren. Mensen denken misschien dat ze er goed aan doen om het konijn bij een kinderboerderij achter te laten, maar dat is dus helemaal niet zo.”

Als de dieren na het dumpen nog gezond zijn, worden ze opgevangen bij het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort. “Daar proberen ze de konijnen door te plaatsen naar een nieuw onderkomen. Op dit moment zitten alle konijnenhokken daar stampvol. Dat komt door corona. Mensen hadden de tijd en namen een huisdier. Na een tijdje merken ze dat het toch wel veel werk is en geld kost en nemen ze afscheid van het dier. De voerkosten schieten inmiddels ook omhoog. Als de prijzen zo door gaan wordt het de keuze: ik of het dier. Dan kun je wel gokken wat er op de weg wordt gezet”, zegt Nijboer.

Dringende oproep

Daarom doet de kinderboerderij een dringende oproep aan mensen die van hun huisdier af willen. “Als je afscheid wil nemen van je konijn, doe dat dan op een andere manier. Je kan het bijvoorbeeld aanbieden op Marktplaats, in een Facebookgroep of een briefje ophangen in de supermarkt. Op de website van de dierenbescherming kun je ook veel informatie vinden over hoe je goed afstand kunt doen van je huisdier. Dat is beter voor het konijn, beter voor ons en beter voor de dierenambulance.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven