Wijks vikingschip krijgt toch (tijdelijke) ligplaats in de haven

Wijks vikingschip krijgt toch (tijdelijke) ligplaats in de haven

Het Vikingschip van Wijk bij Duurstede krijgt toch een tijdelijke ligplaats in de stadshaven. Afgelopen maanden was het onduidelijk of een plaats in de haven überhaupt wel mogelijk was. Het schip zou de dagelijkse doorstroom in de haven belemmeren. Voormalig voorzitter Coos van den Broek van de Stichting Vikingschip Wijk bij Duurstede maakte zich daar erg boos over en stapte op. Van den Broek vindt het jammer dat er een half jaar gesteggeld is om dit te bereiken, maar wil geen oud zeer meer oprakelen: “Ik ben blij dat het schip nu een mooi plekje krijgt. En ik blijf als bestuurslid nog steeds betrokken bij het Vikingschip.”

Wethouder Wil Kosterman zei destijds: “Wij zetten ons in voor een ligplaats, maar de bevoegdheid voor het toewijzen hiervan ligt niet bij de gemeente. We zijn hierover volop in overleg met de betrokkenen en wij gaan er van uit dat we er met elkaar in goed overleg uitkomen.”

En dat is dus gelukt. “We zijn blij dat we in goed overleg met de betrokken partijen een mooie ligplaats voor het Vikingschip hebben gevonden. In de afgelopen jaren hebben er veel vrijwilligers hard gewerkt aan dit mooie schip. Het is een fantastisch project, waar we heel trots op zijn. Het schip sluit prachtig aan bij het verhaal van Dorestad.”

Foto: Winfried Leeman

Havenmeester Rick Stoorvogel: “Het schip komt te liggen aan de drijvende steiger. Onze haven is een passantenhaven, dus nooit leeg, maar we maken een plekje vrij.”

Het schip is verzekerd van een ligplaats van juli tot oktober. Stoorvogel: “We willen in de nabije toekomst graag extra aanlegplaatsen in de haven, dus wellicht dat er dan een vaste plek voor het Vikingschip komt. Wijk bij Duurstede trekt al best wel wat toeristen en nu hebben we toch een extra attractie. Eerst kwamen mensen alleen hier in de omgeving fietsen. Maar nu kunnen ze straks ook mee met een tochtje op het Vikingschip.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven