Wordt de huismus weer de Bohemian Rhapsody van de tuinvogeltelling?

Wordt de huismus weer de Bohemian Rhapsody van de tuinvogeltelling?

Word het wéér de huismus? Of wordt de Bohemian Rhapsody van de tuinvogels dit jaar verstoten door de pimpelmees? Of de merel? Het blijft nog even spannend, want de Nationale Tuinvogeltelling begint vandaag en gaat door tot zondag. Het citizen science-project wordt dit jaar voor de 20ste keer georganiseerd door de Vogelbescherming. “We denken dat er zo’n 150 tot 200 duizend tellers mee gaan doen. Ook veel kinderen. Vogels zijn hot!”

Notenkraker

Marc Scheurkogel (42) van de Vogelbescherming heeft er in ieder geval al veel zin in, want hij is vogelaar in hart en nieren. Als hij begint te vertellen over de zeldzame notenkraker, die een paar jaar geleden opeens opdook in Nederland, begint hij te glunderen. “Maar ook van een koolmees kan ik genieten. Hoe meer verschillende vogels je in je tuin ziet hoe leuker.”

Vogelproof

Achter de villa in Zeist waar de Vogelbescherming het hoofdkantoor heeft is de tuin helemaal vogelproof gemaakt: veel verschillende planten en bomen, een vijver, nauwelijks tegels en her en der wat vogelvoer. “Voor de vink en de specht hebben we pinda’s. Maar een merel eet liever een appel. Koolmezen houden van zaden en pitten.”

Groenling

Door corona en het vele thuiszitten bleek de Nationale Tuinvogeltelling van 2021 zelfs een ware hype. Ruim 200.000 mensen telden een half uurtje de vogels in hun tuin en gaven de resultaten door aan de Vogelbescherming. En alhoewel er nu wat minder tellers zijn blijft het jaarlijkse evenement populair. “Het is echt een gezinsactiviteit. Dus iedereen kan meedoen.” En ondanks dat het geen wetenschappelijk onderzoek is worden de resultaten wel gebruikt voor het signaleren van trends. “Dit jaar willen we vooral kijken naar de groenling. Die lijkt het minder goed in steden te doen, dus we zijn benieuwd naar de tellingen van dit jaar.”

Vogelflix

Het ludieke thema van dit jaar is een sticker in de vorm van een tablet die je op je raam kunt plakken. “We noemen het maar ‘vogelflixen’. En daarmee hopen we vooral ook kinderen te stimuleren om de tablet of computer weg te leggen en mee te helpen met tellen.” Vooral de ochtend is geschikt, want dan zijn vogels het meest actief. En ook aan het einde van de middag voordat ze ‘op stok’ gaan zie je vaak vogels in de tuin.

Pino

Ondanks dat het al de 20ste keer is dat het telweekend wordt georganiseerd denken sommige tellers nog steeds dat ze origineel en grappig zijn als ze Pino, Calimero, Donald Duck of Woody Woodpecker op het formulier invullen. “Daar krijgen we er heel veel van binnen. Ach ja, het hoort erbij. We zijn blij dat er zoveel mensen meedoen.”

Top 3

Marc’s top drie? “Ik weet bijna 100% zeker dat de huismus op één staat en de koolmees op twee. Plek drie is spannender: ik zeg pimpelmees of merel. Als er nog sneeuw komt kan ook de vink de top 5 nog inschuiven. Maar ik zet toch in de op de merel op drie.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven