Waar blijven de kersen?

Waar blijven de kersen?

Telefoon staat roodgloeiend bij kersenkweker: “50-60 telefoontjes per dag met één dezelfde vraag: zijn ze er al?”

De kersen bij de kwekers in de regio zijn nu nog keihard, zuur en groen. Vorig jaar was rond deze tijd de kersenverkoop in de regio al in volle gang, maar nu zijn de meeste kraampjes nog gesloten. Door het koude en natte voorjaar zijn de kersen dit jaar een stuk later.

“De telefoon staat hier roodgloeiend”, zegt Marjolein Oskam, fruitkweker in Werkhoven. “Vanuit het hele land vragen mensen of de kersen er al zijn. Maar helaas… Ons eerste ras begint nu wat kleur te krijgen, maar het kan nog wel even duren.” Haar man Wim heeft zijn telefoonnummer al van de site gehaald vanwege de vele telefoontjes met kersenvragen. “Afgelopen zaterdag werd er zeker 50-60 keer gebeld of ze er al waren”, zegt hij. “De oogst valt tegen dit jaar. De natuur laat niet met zich sollen. De bomen zitten niet erg vol, maar de kersen zijn wel lekker dik.”

Vaderdag

Zijn de kersen dan zo extreem laat dit jaar? Volgens Yvonne van Doorn van landwinkel de Lindeboom in ’t Goy eigenlijk niet: “De afgelopen jaren waren de kersen gewoon heel vroeg. Meestal begint het seizoen rond Vaderdag op 20 juni. De lokale traditie is hier ook dat je voor je vader een zakje kersen meeneemt als cadeau. Maar het is de vraag of ze tegen die tijd al rijp zijn. Ik werd vandaag nog gebeld vanuit Den Haag, Almere en Vinkeveen of mensen al langs konden komen. Dan moet ik ze toch teleurstellen.”

Ook kersenkweker Erik Vernooij uit Cothen zegt dat het nog wel 2 tot 3 weken kan duren voordat de eerste rassen verkocht kunnen worden. “Het koude voorjaar is de oorzaak. We hebben weinig zon gehad. Vorig jaar was onze kraam begin juni al open, maar nu moeten we hem nog opbouwen.”

Buitenlandse kersen

In de supermarkten zijn de eerste kersen al wel te koop. En ook zie je ze sporadisch bij wat kramen langs de weg, maar dan gaat het vrijwel altijd om dure Hollandse kaskersen. Of kersen uit warmere landen zoals Turkije, Spanje en Italië. De kersen worden daar extra vroeg geplukt en gaan op een lange reis in de vrachtwagen naar Nederland. En dat komt de kwaliteit niet ten goede. “Wij laten de kersen rijpen aan de boom, plukken ze dan pas en verkopen ze nog dezelfde dag. Je moet ze echt binnen één week opeten”, zegt Vernooij. “Als de kersen bruine steeltjes hebben is het eigenlijk al niet meer goed.”

Maar hoe moet het dan met de lokale traditie rond Vaderdag? “Misschien overweeg ik tegen die tijd wat kaskersen in te kopen om de mensen niet teleur te stellen”, zegt Yvonne van Doorn. “Maar die zijn schaars en daarom bijna twee keer zo duur. Kersen blijven een bewerkelijk product. Ze kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen regen. Daardoor is het sowieso al een prijzig product en niet voor iedereen betaalbaar.”

Even geduld a.u.b.

Het komt er eigenlijk op neer dat de echte kersenliefhebber gewoon nog even geduld moet hebben. Wim Oskamp: “Misschien dat we eind volgende week het eerste ras kunnen plukken, maar het blijft een natuurproduct. Ik heb hier nog wat oude Duitse rassen die beginnen al wat kleur te krijgen, maar dat zijn er niet veel.” Om teleurstelling te voorkomen houdt Oskam de krijtborden met de tekst ‘Hollandse kersen te koop!’ nog maar even in de schuur.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven