Kleurloze derde dag voor Lennart Hessels uit Driebergen tijdens World Solar Challenge

Kleurloze derde dag voor Lennart Hessels uit Driebergen tijdens World Solar Challenge

Op de derde dag van de Bridgestone World Solar Challenge beleeft Lennart Hessels uit Driebergen, lid van het Brunel Solar Team, een zware dag. Door aanhoudende bewolking en stevige tegenwind waren hij en zijn teamgenoten nauwelijks in staat om hun voertuig bij te laden, wat resulteerde in een gedwongen vertraging. Hierdoor lijkt de wereldtitel voor de studenten uit Delft steeds verder buiten hun bereik te raken. Op dit moment bevinden Lennart en zijn teamleden zich op de derde positie in het klassement van het wereldkampioenschap zonneracen.
’s Ochtends vroeg scheen de zon nog volop, maar al snel doken de eerste wolken op. Tijdens de tweede control stop van de dag was de zon zelfs nergens meer te bekennen. Desastreus voor een race waarin auto’s die op zonne-energie werken tegen elkaar strijden. In de verplichte pauze van dertig minuten kon zonneauto Nuna 12 hierdoor nauwelijks bijladen. Tevens zorgde een tegenwind van wel 20 km per uur voor de nodige vertraging. De bewolking en wind vormen een grote strategische uitdaging, aldus Teamleider Lennart Hessels: “Het was al voorspeld dat vandaag een zware dag zou worden. De bewolking resulteerde in minder zonne-energie, en de forse tegenwind zorgde ervoor dat we langzamer moesten rijden dan gehoopt.”
De top drie van de Solar Challenge blijft na de derde racedag ongewijzigd. De regerende Belgische wereldkampioenen gaan nog steeds aan kop, gevolgd door de Twentenaren en de Delftenaren. Driebergse Lennart en zijn team zijn inmiddels ruim over de helft en hebben er 2025 km van de 3024 km op zitten. De afstand tot de koplopers van de challenge bedraagt nu 112 km, en lijkt haast onoverbrugbaar. Teamleider Lennart Hessels: “We houden ons hoofd koel en focussen ons op onze eigen strategie. We verwachten morgen opnieuw veel wind, daarom hebben we ervoor gekozen vandaag energie te sparen zodat we daar morgen goed op kunnen inspelen. We moeten dan écht kilometers maken als we nog kans willen maken op de wereldbeker.”
Lennart Hessels met de zonneauto Nuna 12
Brunel Solar Team – Nuna 12
Het Brunel Solar team bestaat uit een groep van 18 enthousiaste studenten van de TU Delft die zich voorbereiden op de Bridgestone World Solar Challenge 2023, een vijfdaagse zonnerace dwars door Australië. Het doel: na vier jaar weer wereldkampioen worden en daarmee wereldwijd fungeren als rolmodel op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Het studententeam ontwerpt en bouwt in hun tussenjaar een volledig nieuwe auto en innoveert hierbij in korte tijd zowel op het ontwerp als op de verschillende technologieën in – en op – de auto.

Bridgestone World Solar Challenge
De Bridgestone World Solar Challenge staat bekend als het wereldkampioenschap zonneracen en vindt elke twee jaar plaats in Australië. Studententeams van over de hele wereld strijden met zelfgebouwde zonneauto’s om als eerste over de finish te komen. Dit jaar doen dertig auto’s mee. De route is ruim 3000 kilometer, van Darwin naar Adelaide, dwars door de outback. Het doel van de race is om de ontwikkeling van zonne-energietechnologie en duurzame mobiliteit te bevorderen.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven