Utrechtse Heuvelrug start in 2025 met Prijsprikkel op restafval

Utrechtse Heuvelrug start in 2025 met Prijsprikkel op restafval

De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug besloot  in 2025 tot een Prijsprikkel op restafval. De prijsprikkel houdt in dat als huishoudens minder vaak de restafval kliko aanbieden ze minder betalen. De vervuiler betaalt. Het legen van een standaard kliko van 140 liter zal rond de € 5 per keer kosten. Als een huishouden het aanbieden van de kliko vanaf 2025 weet terug te brengen tot 7 x per jaar, zou dat ongeveer tot dezelfde afvalstoffenheffing moeten leiden als nu. Op dit moment produceert een gemiddelde inwoner 119 kilo restafval per jaar. Dit moet omlaag naar 100 kilo per jaar, omdat het restafval verwerken steeds duurder wordt.

Eén- en meerpersoonshuishoudens betalen net zoals nu een vast bedrag aan afvalstoffenheffing. Hierin zit ook het aanbieden van de kliko’s met PMD (Plastic verpakkingen, Metaal en Drankkartons) en GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval). Boven op dit vaste bedrag komt een bedrag waar ze zelf invloed op hebben.  De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door het aantal keer dat ze restafval in de kliko aanbieden of storten in een ondergrondse container. Een  huishouden  moet dan wel 7x per jaar restafval in een kleine kliko aanbieden. Op www.mijnafvalweg.nl  kan men inzien hoe vaak men de kliko heeft  laten ledigen.Vanaf 2025  is dat ook mogelijk voor stortingen in een ondergrondse restafvalcontainer.

Er  moeten nog ondergrondse containers komen voor huishoudens die in appartementen en flats wonen. Zodat ook zij PMD en GFT kunnen gaan scheiden. In 2024 start de gemeente met het plaatsen van GFT-verzamelcontainers. Later komen er extra ondergrondse containers voor papier en karton. Daarnaast is de gemeente in gesprek over de administratieve invoering van de prijsprikkel met de BghU. De BghU int de afvalstoffenheffing voor de gemeente.

Tot slot
Voordat de prijsprikkel start in 2025 worden inwoners nog uitgebreid geïnformeerd onder meer over de kosten van het vaste tarief en de kosten voor het aanbieden van restafval. Voordat de prijsprikkel in werking gaat, is er meer informatie te lezen op de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, www.heuvelrug.nl.

Bron: eigen nieuwsgaring

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven