Vernieuwing kademuur Langbroek

Vernieuwing kademuur Langbroek

De kademuur aan de Langbroekerdijk tussen de Doornseweg (N227) en de Brink is verzakt en niet meer stabiel. De kademuur zakt de laatste jaren steeds sneller en verder richting het water. Om erger te voorkomen, nam de gemeente tijdelijke maatregelen. Een nieuwe kademuur moet het probleem oplossen.

Welke maatregelen nam de gemeente al?
Wethouder Jeroen Brouwer (beheer openbare ruimte en milieu) geeft aan wat de gemeente al heeft gedaan. “We zorgden voor het stutten van de kademuur en stelden een halve rijbaanafzetting in met eenrichtingsverkeer. Het doorgaand verkeer wordt omgeleid. Hierdoor is de situatie nu stabiel en is het verzakken van de kademuur gestopt. Het vaarverkeer op de Langbroekerwetering is op deze plek afgesloten. Dit alles was nodig voor de veiligheid van onze inwoners en weg- en watergebruikers.”

Een nieuwe kademuur is nodig
De huidige kademuur is niet meer te versterken of te herstellen. Na het verwijderen hiervan komt er een nieuwe kadeconstructie voor in de plaats.
Wethouder Brouwer: ”De kademuur valt binnen het Rijksbeschermd gezicht Nederlangbroek. Vanuit Welstand is gekeken naar de uitstraling van de nieuwe kademuur. Daarom wordt het bestaande leuningwerk opgeknapt. Ook krijgt de nieuwe kademuur metselwerk, dat overeenkomt met het metselwerk van de Brinkbrug.”

In januari 2024 starten de werkzaamheden en komen er omleidingsroutes
De aannemer start in januari 2024 met de uitvoering van de werkzaamheden. Dit duurt ongeveer drie tot vier maanden. In deze periode is Langbroekerdijk tussen de Doornseweg (N227) en de Brink dicht voor al het verkeer met uitzondering van voetgangers. Er komen omleidingen voor bestemmings- en doorgaand verkeer. Ook het vaarverkeer op dit deel van de Langbroekerwetering is net als nu, afgesloten tijdens de werkzaamheden.

Er komt eind dit jaar een inloopbijeenkomst voor de directe omgeving
De gemeente verwacht in november een overeenkomst te hebben met een aannemer. Hierna volgt, samen met de aannemer, een inloopbijeenkomst voor de directe omgeving. Het definitieve ontwerp en het uitvoeringsplan (planning en fases) kunnen zij dan bekijken. Ook kunnen ze hierbij vragen stellen. De direct omwonenden en belanghebbenden ontvangen een uitnodiging per brief.

Bron: Gemeente Wijk bij Duurstede

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven