Revius Lyceum en gemeente Wijk bij Duurstede werken samen in aanloop naar scholierenverkiezingen

Revius Lyceum en gemeente Wijk bij Duurstede werken samen in aanloop naar scholierenverkiezingen

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseert het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede op 17 november scholierenverkiezingen in samenwerking met ProDemos.
Vandaag waren de scholieren te gast in het Huis van de Gemeente om hun kennis te vergroten en samen met raadsleden en de wethouder te ervaren hoe de democratie in de praktijk werkt.

Scholieren op tijd meenemen in het ontwikkelen van een politieke visie is belangrijk, zegt docent Ineke Moorthaemer. “Het zijn de toekomstige stemgerechtigden. Met kennis en ervaring kunnen zij weloverwogen hun stem uitbrengen en dat is nodig voor een gezonde toekomst voor ons land.”

Wethouder Jan Kuiper en enkele gemeenteraadsleden beten zich samen met de scholieren vast in actuele thema’s die binnen onze gemeente spelen. Jan Kuiper: “We oefenen samen met de leerlingen in debatteren, overleggen en het nemen van besluiten. Ik heb de scholieren gecomplimenteerd voor de manier waarop zij de lijn van de hen toegewezen partij volgen tijdens het debat. Ik waardeer het dat ook raadsleden het belang ervan inzien en hier hun bijdrage aan leveren.”

Niet alleen de school, ook de scholieren zijn enthousiast
Politiek bedrijven is niet eenvoudig merkt Max op: “Over het algemeen ben ik best een rechts denkend persoon. In deze oefening ben ik lid van een populistische partij. Ik merk dat het bij de stellingen over de Jeugdzorg die voorliggen best lastig is om uitgesproken rechts of links te denken. Het laatste wat je wilt is dat je de middenklasse op extra kosten jaagt. Je moet een vraagstuk vanuit verschillende belangen bekijken.” Zijn jaargenoten laten weten dat politiek misschien toch niet zo saai is als zij dachten. “We moesten ons inlezen en dat was best saai. Maar nu komt het echt tot leven. Jammer dat ik nog niet echt mag stemmen. Ik denk dat ik dan meer betrokkenheid zou tonen.”

De Scholierenverkiezingen zijn geen peiling voor de échte verkiezingen
17 november trekken de scholieren met het bekende rode potlood naar het stemlokaal op school. De uitslag laat zien hoe de Tweede Kamer eruitziet wanneer scholieren het voor het zeggen zouden hebben. Vaak zijn de trends die zichtbaar zijn in de uitslag van de scholierenverkiezingen ook terug te zien in de uitslag van de échte verkiezingen. De scholierenuitslagen worden bekendgemaakt op uitslag.scholierenverkiezingen.nl.

Bron: Gemeente Wijk bij Duurstede

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven