Blauwtongvirus in week tijd bij vijf nieuwe bedrijven in Utrechtse Heuvelrug aangetroffen

Blauwtongvirus in week tijd bij vijf nieuwe bedrijven in Utrechtse Heuvelrug aangetroffen

Het aantal veebedrijven waar het blauwtongvirus is vastgesteld, steeg in een week tijd landelijk met ruim veertig procent. In Utrechtse Heuvelrug is het virus bij de meest recente meting op 30 oktober bij 36 bedrijven aangetroffen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vorige week ging het om 31 bedrijven; alhoewel er sprake van een stijging is, is deze wel minder fors dan in de periode daarvoor.

Bij het meetmoment op 12 oktober bleek namelijk dat het blauwtongvirus in twee weken tijd op twintig bedrijven was aangetroffen. Op 23 oktober waren daar elf bedrijven bij gekomen.

Landelijk gaat het om 3761 bedrijven; vorige week waren dat er 2666. Het virus verspreidt zich steeds verder door het land heen. In 223 van de 342 Nederlandse gemeenten is nu bij minimaal één veebedrijf een blauwtongbesmetting vastgesteld. In Zeeland werd deze week de eerste besmetting gemeld. Zeeland was vorige week nog de enige provincie zonder besmettingen.

Blauwtong wordt verspreid door kleine steekvliegen. Zij dragen de ziekte over op schapen, geitenen koeien. Zieke dieren krijgen onder meer ontstekingen in de bek. Bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen. In tegenstelling tot de vogelgriep hoeven dieren die ziek worden niet geruimd te worden.

Bron: Nieuwsblad De Kaap

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven