Vikingschip overwintert in de stadshaven

Vikingschip overwintert in de stadshaven

Het vaarseizoen zit erop. In de jachthaven De Lunenburg aan de Lek net buiten Wijk bij Duurstede wordt het één na het andere motorjacht op het droge gehesen. Voor de jaarlijkse inspectie, de grote schoonmaak en een lakbeurt. Vreemde eend in de bijt op deze druilerige herfstdag is het houten vikingschip Dorestat 1. Heel voorzichtig wordt het schip langzaam weer in het water gehezen. Twee van de vaste zeilers van het schip, Marien Stoel (62) en Kees Sterrenburg (69) kijken toe: “We hebben de 1600 kilo keien aan ballast er allemaal uit gehaald om het schip op het droge te kunnen hijsen. Afgelopen weekend hebben we met een clubje de romp gepoetst. Het schip is weer schoon en klaar voor de winter. We varen het schip zo terug naar de stadshaven en dan gaan de keien weer aan boord. En dan mag ie daar lekker overwinteren.”

 

Het was natuurlijk even spannend. Geen lekkage? Geen houtrot? “Het schip is er dit eerste jaar goed doorheen gekomen. Een paar krasjes, maar gelukkig nauwelijks lekkage.” zegt Kees tevreden. In april dit jaar ging het vikingschip voor het eerst ter water. De drie jaar daarvoor werd er door vrijwilligers aan gebouwd. Het schip heeft voorlopig een vaste ligplaats in de stadshaven.

De schippers blijven na één jaar nog steeds enthousiast over de zeileigenschappen van dit jaar 1100 jaar oude scheepsontwerp. Hank Kwint (69): “Hij zeilt fantastisch. We hebben na de bouw nauwelijks aanpassingen hoeven doen. En ik heb nu al zin in het nieuwe seizoen.”

 

Waarschijnlijk was het zo’n 1100 jaar geleden een komen en gaan van dit soort handelsschepen in het toenmalige Dorestad. De stad lag toen zeer strategisch langs belangrijke handelsroutes aan de Lek en de Kromme Rijn. Schepen uit heel Europa brachten er handelswaar als potten, glaswerk, pelzen en textiel, maar ook slaven. Als het allemaal waar is. Want daarover verschillende meningen van deskundigen. Een feit is in ieder geval dat er veel archeologische vondsten gedaan zijn rond Wijk bij Duurstede, waarbij de Fibula van Dorestad (te zien in het Rijkmuseum van de Oudheden te Leiden) de belangrijkste vondst is geweest.

 

 

Je moet wel veel inlevingsvermogen hebben om deze ooit zo levendige havenstad van 1200 jaar geleden nog terug te zien in de huidige stadshaven van Wijk bij Duurstede. Het is er op deze ochtend stil en het miezert. Een paar Duitse toeristen die in de haven zijn aangemeerd laten hun honden uit.  Ook het vikingschip met comfortabele stoeltjes, een waterpomp en dieselmotor is een hypermoderne versie van de schepen die hier toen moeten hebben gelegen. “Mensen die meevaren vragen weleens: waar sliep de bemanning dan? Nou gewoon hier in het ruim. Onder een berenvelletje, dat is in principe waterdicht” zegt Kees lachend.

Afgelopen jaar waren 134 mensen te gast aan boord van de Dorestat 1. We zijn gemiddeld vier keer per week uitgevaren in de afgelopen maanden. “Maar dat is nog maar het prille begin. We kwamen dit jaar niet verder dan Culemborg, maar we willen in april volgend jaar een zeiltocht gaan maken op het Markermeer. Eerst 8 uur varen naar Muiden en vanuit daar een paar tochten maken. Ook willen we nog vaker vanuit Wijk tochtjes gaan maken op de Lek. En we zijn benaderd voor filmopnames, dus de belangstelling voor het schip blijft groot.”

 

 

 

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven