Wie wil de 50 hectare grond bij Cothen?

Wie wil de 50 hectare grond bij Cothen?

COTHEN – Als je de lange oprijlaan naar voormalig landbouwbedrijf De Groote Maat in Cothen op rijdt wordt het steeds stiller om je heen. Het geluid van de provinciale weg ebt langzaam weg en gakkende ganzen komen ervoor in de plaats. De oude boerderij wordt anti-kraak bewoond en in de grote stallen staan enorme landbouwmachines gestald, maar voor de rest is het uitgestorven.
Zonde, vindt Rik Kleinjans. Namens twaalf partijen, waaronder de gemeente Wijk bij Duurstede, coördineert hij een nieuwe visie voor dit unieke gebied in de hoop de eigenaar, de provincie Utrecht, te overtuigen. “Er zijn zoveel fantastische mogelijkheden met dit terrein.”
De Groote Maat ligt aan een doodlopend landweggetje. Alleen de selecte groep wandelaars die de Sterkenburg-route lopen komen er langs. Bij een vervallen oude schuur stopt Rik Kleinjans en kijkt hij door een kapot raampje naar binnen. “Dit is een perfecte plek voor een kaasmakerij. Ook heb ik met een jonge groep mensen gesproken die zelf cider maken met appels uit deze streek. Die zouden hier ook een plek kunnen krijgen. Maar ook een kleinschalige biologische boerderij die zelf het vlees verkoopt is een optie.”
Hij heeft ideeën te over: een onderzoekscentrum van de universiteit, een wandelroute, een zorgboerderij, een horecagelegenheid en een kanoverhuurbedrijf. Kleinjans heeft misschien wel honderd plannen voor De Groote Maat: “Het is een unieke kans om zo’n bijzonder gebied opnieuw te kunnen inrichten.” Hij denkt daarbij aan een brede vorm van natuur- en landschapinclusieve landbouw en wil daarom het liefst zo snel mogelijk met de provincie aan tafel om zijn visie te bespreken, maar die houdt de boot vooralsnog af.
In 2009 werd de provincie Utrecht eigenaar van het gebied. De boerderij stopte er destijds mee en de grond werd gekocht door ondernemers die plannen hadden voor een luxe golfbaan. De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede hield dat tegen en de provincie kocht de grond op. Voor het hele gebied geldt nog steeds aan landbouwbestemming, maar de vergunningen zijn inmiddels verlopen. Het is de provincie al die jaren niet gelukt om met een nieuwe landbouwondernemer tot een deal te komen. De onderhandelingen liepen stuk op de hoge kosten (de vraagprijs was eerder 3,5 tot 4 miljoen euro) of beperkende regelgeving.
De provincie zegt nu de laatste juridische checks uit te voeren en daarna een openbare, transparante verkoop te willen starten. Er zijn meerdere partijen die interesse hebben getoond in De Groote Maat. Daarom wil de provincie in deze fase nog niet in gesprek gaan met de groep initiatiefnemers rond Rik Kleinjans.
Kleinjans: “Dat vinden we heel jammer. Wij hopen eigenlijk dat de provincie eigenaar wil blijven en onze visie voor dit gebied wil bespreken. Bijvoorbeeld door de grond te verpachten. Er zijn veel activiteiten te bedenken die passen bij het huidige bestemmingsplan van deze locatie. En die ook aansluiten bij provinciale en landelijke speerpunten over de inrichting van het landschap.”
Een bijkomend probleem is wel dat het terrein vervuild is en de schuren nog voorzien zijn van asbestdaken. Dus alleen met de aankoop van de grond ben je er nog niet: er moet nog flink geïnvesteerd worden. Kleinjans denkt dat er via subsidies veel mogelijkheden zijn om nieuwe vormen van natuur-inclusieve landbouw op te starten. “Desnoods gaan we naar Brussel. Mijn oud-schoolgenoot Frans Timmermans wil ik hier graag eens uitnodigen om hem rond te leiden en de mogelijkheden te bespreken.”
Kan het gebied dan ook in handen vallen van een grote projectontwikkelaar en een golfbaan of vakantiepark worden? “Die kans is klein, want dat ligt niet in lijn met de omgevingsvisie van de gemeente Wijk bij Duurstede. Ook zou dan het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. Daarom hopen we binnenkort op duidelijkheid en gaan we graag rond de tafel met de provincie.”
De provincie verwacht dat er over enkele weken meer duidelijkheid komt over de verkoopprocedure rond De Groote Maat.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven