Landgoed Zuylestein deels geopend: ‘Bezoekers schrikken als ze het verwoeste bos zien’

Landgoed Zuylestein deels geopend: ‘Bezoekers schrikken als ze het verwoeste bos zien’

Twee maanden na de valwind is er heel wat gebeurd op Landgoed Zuylestein bij Leersum. Het getroffen sterrenbos is van een gebied met veel omgewaaide en geknapte bomen veranderd in een veld vol met zaagsel, takken en opgestapelde boomstammen. Het zal ongeveer 150 jaar duren voordat het bos van Landgoed Zuylestein er weer uitziet als voor de valwind.

Het landgoed is sinds deze week weer deels veilig en geopend. “Afgelopen week zijn er veel bezoekers langsgekomen om te kijken naar het prachtige landgoed, maar ze schrikken enorm als ze zien hoe het landgoed er nu aan toe is. Het was een idiote paradox. Het was prachtig weer, het was gezellig met alle bezoekers in de mooie moestuin en de planten die daar vrolijk in bloei staan en daarnaast heb je deze kapvlakte”, zegt eigenaresse van het landgoed Jemima de Brauwere.

Zo zag het sterrenbos er uit vlak na de valwind

Het is een enorme taak om alles weer in oude staat terug te brengen, maar de Brauwere blijft positief. “Ik hoop dat we dit als een kans kunnen zien om er weer iets moois van te maken.” Het landschap was vroeger een heidelandschap met akkerbouw. De eigenaren van de landgoederen hebben de bomen geplant. “Als het hout straks allemaal weg is zien we het landgoed hoe Frederik Hendrik, die hier ooit begonnen is op een kale vlakte, het gezien heeft. Dat is wel bijzonder, we zitten een beetje in een tijdmachine.”

Omdat het landgoed een rijksmonument is moet het bos weer in oude staat teruggebracht worden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is al langs geweest om te kijken op het landgoed. “Ze hebben gekeken hoe het landgoed er bij ligt en gaan kijken of ze hulp kunnen bieden. Helaas is er geen geldpotje voor beschikbaar, maar ik denk dat we er samen wel uitkomen hoe het bos te herstellen.”

Bosvarkens
De bosvarkens zijn inmiddels bijgekomen van de schrik. Er zijn alweer negentien nieuwe biggen geboren sinds de storm. Wel is er op dit moment weinig plek in het bosgebied, omdat het sterrenbos dat gebruikt werd als kraamkamer is weggevaagd. “Ze wonen nu met zijn allen op de helft van een normaal perceel waar geen bomen zijn. Dus op dit moment kun je ze niet echt bosvarkens noemen”, zegt Josse Haarhuis eigenaar van Buitengewoon Varkens.

Als de nieuwe biggen groot genoeg zijn zullen ze daarom verhuizen naar grotere bospercelen verderop. “Anders blijven we de varkens verplaatsen en dat kost veel tijd. We willen graag nu even wat rust hier.” Tot die tijd blijven ze nog bij hun moeder.

Toekomst
De Brauwere maakt zich geen zorgen over de toekomst. “Zorgen maken heeft niet zoveel zin. Voor veel mensen is Zuyletstein een bijzondere plek met veel emotionele waarde. Het is het enige zeventiende-eeuwse landgoed in Nederland dat nog een sterrenbos had. We willen het zeker terugbrengen, maar de wijze waarop hangt af van de fondsen die we kunnen aanboren. Ik voel bij iedereen de behoefte om mee te denken en mee te werken aan een oplossing.”

Doordat de varkens voor de storm beukennootjes de grond intrapte in het bosgebied, groeien er zaailingen van beuken. Die zaailingen zouden kunnen uitgroeien tot beukenbomen. Voorlopig mogen de varkens daarom niet terugkomen in hun oude weide, omdat ze dan mogelijk alle nieuwe boompjes omwroeten.

Broekhuizerlaan blijft voorlopig dicht
Waar Landgoed Zuylestein weer deels open is, geldt dat niet voor de Broekhuizerlaan. Gisteravond maakte de gemeente bekend dat de weg langer dicht blijft dan aanvankelijk gepland. Er is nog te veel risico dat takken uit bomen vallen. Dat geldt ook voor een deel van de Middelweg, die tot nu toe open was. De wegen blijven vooralsnog tot half september dicht. De gemeente betreurt dat, “maar veiligheid staat voorop bij het nemen van deze beslissing”.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven