Nieuwe Wet goed verhuurderschap en de invoering van de Wet in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nieuwe Wet goed verhuurderschap en de invoering van de Wet in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

De Wet goed verhuurderschap stelt wat goed verhuurderschap inhoudt voor verhuurders van reguliere woonruimte1 en voor verhuurders van verblijfsruimte aan arbeidsmigranten. De wet is preventief en normstellend van aard en heeft als doel om goed verhuurderschap in algemene zin te stimuleren én om ongewenst verhuurgedrag te voorkomen en tegen te gaan.  In de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat het om 2566 particuliere huurwoningen.

De algemene regels spelen een zeer belangrijke rol bij het optreden tegen ongewenste verhuurpraktijken.

Ze stellen eisen aan het gedrag van verhuurders (inclusief woningcorporaties en onderverhuurders) en woonruimtebemiddelaars. De algemene regels zien toe op: voorkomen en tegengaan van discriminatie; voorkomen en tegengaan van intimidatie; de plicht om de huurovereenkomst op schrift te stellen; informatieverstrekkingsplicht; begrenzing waarborgsom; begrenzing in rekening te brengen servicekosten; verbod op rekenen dubbele bemiddelingskosten en per 2024 via de Wet betaalbare huur: dwingend maken van het Woningwaarderingsstelsel (WWS).

De gemeente is verplicht  om een laagdrempelig meldpunt in te stellen. Dit meldpunt moet uiterlijk 1 januari 2024 ingericht zijn. Eind 2024 evalueren wij het meldpunt ‘Klacht over huren’.

Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven